Specialiștii au găsit leac pentru cancerul castanului. Ciuperca s-a extins rapid în pădurile din România

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 12 Octombrie 2018 19:29
Categorie: Social

Pădurile româneşti de castani, cu fructe comestibile, delicioase şi crocante, se luptă de mulţi ani cu o boală cumplită: cancerul castanului, produs de o ciupercă parazită.

Acum, însă, cu mari eforuri, specialiştii au reuşit să salveze aceste comori ascunse, din care se fac preparate gustoase. Cu fonduri europene, arborii au primit un tratament special, care a ajutat specia să supravieţuiască.

Cancerul castanului a făcut prăpăd în pădurile din Europa în ultimele decenii, iar de acest lucru nu a fost ocolită nici România.

Singurele zone din ţara noastră în care au mai rămas păduri dese cu aceşti arbori se află la Tismana, în Gorj şi în Maramureş.

Maladia lor este provocată de o ciupercă parazită. Ciuperca se aşează pe scoarţa copacilor, îi consumă celuloza, iar apoi copacul se usucă.

În Maramureş, anul acesta boala necruţătoare a nimicit 80% din castanii comestibili. Cu greu, eforturile specialiştilor dau roade.

"Aici avem un grup de 4 castani, aici se poate vedea că acesta s-a uscat şi în urma tratamentelor aplicate s-au vindecat. Aici a fost un cancer imens, iar în momentul de faţă este complet vindecat", a precizat Nicolae Pop, inginer silvic Ocolul Silvic Baia Mare.

În pădurile din preajma oraşului Baia Mare, de câteva săptămâni, culegătorii adună fructele dulci pe care fie le prăjesc, fie le fac piure.

"Sunt mai mici, că-i secetă, nu-i apă. Nu cresc, se usucă copacii. Sunt mai greu de cules, mâncat şi curăţat", spune un culegător.

Şi specialiştii din Gorj au aplicat tratamente costisitoare şi au reuşit ceea ce nimeni nu mai spera: să salveze arborii mai tineri şi să perpetueze specia.

"Sperăm ca în 5-10 ani să ajungem la producţii de 1000, 2000 de kilograme, cum recoltam acum 25 de ani când nu era boala respectivă", spune un localnic.

Deşi înainte fabricile de procesare produceau piure de castane, o delicatesă folosită la multe feluri de mâncare, acum totul a devenit o amintire. Producătorii fac doar cantităţi mici, pentru târguri şi reţete sofisticate.

"E o reţetă specială. Piure de castane cu miere de albine e hrana călugărilor, hrana sfântului Nicodim, care a adus castanii aici la Tismana", spune Marcel Duicu, producător local de dulcețuri.

O sută de grame de castane prăjite costă 5 lei, iar un kilogram de castane crude, 15 lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat
Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat
VIDEO PROTVPLUS.RO
fetita jandarmerita
Fetița jandarmeriței ucise pe ”trecere” are nevoie urgentă de ajutor pentru tratament
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
autostrada urbana
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul