Specialiștii au găsit leac pentru cancerul castanului. Ciuperca s-a extins rapid în pădurile din România

×
Codul embed a fost copiat

Pădurile româneşti de castani, cu fructe comestibile, delicioase şi crocante, se luptă de mulţi ani cu o boală cumplită: cancerul castanului, produs de o ciupercă parazită.

Acum, însă, cu mari eforuri, specialiştii au reuşit să salveze aceste comori ascunse, din care se fac preparate gustoase. Cu fonduri europene, arborii au primit un tratament special, care a ajutat specia să supravieţuiască.

Cancerul castanului a făcut prăpăd în pădurile din Europa în ultimele decenii, iar de acest lucru nu a fost ocolită nici România.

Singurele zone din ţara noastră în care au mai rămas păduri dese cu aceşti arbori se află la Tismana, în Gorj şi în Maramureş.

Maladia lor este provocată de o ciupercă parazită. Ciuperca se aşează pe scoarţa copacilor, îi consumă celuloza, iar apoi copacul se usucă.

Citește și
castane
Românii au prins gustul castanelor. Rețeta pentru un mousse cu parmezan

În Maramureş, anul acesta boala necruţătoare a nimicit 80% din castanii comestibili. Cu greu, eforturile specialiştilor dau roade.

"Aici avem un grup de 4 castani, aici se poate vedea că acesta s-a uscat şi în urma tratamentelor aplicate s-au vindecat. Aici a fost un cancer imens, iar în momentul de faţă este complet vindecat", a precizat Nicolae Pop, inginer silvic Ocolul Silvic Baia Mare.

În pădurile din preajma oraşului Baia Mare, de câteva săptămâni, culegătorii adună fructele dulci pe care fie le prăjesc, fie le fac piure.

"Sunt mai mici, că-i secetă, nu-i apă. Nu cresc, se usucă copacii. Sunt mai greu de cules, mâncat şi curăţat", spune un culegător.

Şi specialiştii din Gorj au aplicat tratamente costisitoare şi au reuşit ceea ce nimeni nu mai spera: să salveze arborii mai tineri şi să perpetueze specia.

"Sperăm ca în 5-10 ani să ajungem la producţii de 1000, 2000 de kilograme, cum recoltam acum 25 de ani când nu era boala respectivă", spune un localnic.

Deşi înainte fabricile de procesare produceau piure de castane, o delicatesă folosită la multe feluri de mâncare, acum totul a devenit o amintire. Producătorii fac doar cantităţi mici, pentru târguri şi reţete sofisticate.

"E o reţetă specială. Piure de castane cu miere de albine e hrana călugărilor, hrana sfântului Nicodim, care a adus castanii aici la Tismana", spune Marcel Duicu, producător local de dulcețuri.

O sută de grame de castane prăjite costă 5 lei, iar un kilogram de castane crude, 15 lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat
Festivalul Castanelor, în oraşul în care majoritatea castanilor s-au uscat

De un început de toamnă cu aromă de castane prăjite au parte cei care ajung zilele acestea în Baia Mare, unde se desfăşoară Festivalul Castanelor.

Românii au prins gustul castanelor. Rețeta pentru un mousse cu parmezan
Românii au prins gustul castanelor. Rețeta pentru un mousse cu parmezan

S-au copt castanele, iar în aer plutește aroma acestor fructe delicioase. Cererea este în creștere, dovadă că anul trecut, am importat de 5 ori mai multe castane decât acum 6 ani.

Festivalul Castanelor: boala care a nimicit fructele anul trecut a fost tratată
Festivalul Castanelor: boala care a nimicit fructele anul trecut a fost tratată

Toamna devine iubită şi datorită aromei castanelor prăjite, care se simte din plin zilele acestea în Baia Mare, la Festivalul Castanelor.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.