Rusia încearcă să racoleze studenți români printr-o campanie agresivă. Nici măcar nu trebuie să cunoască limba
Ministerul Afacerilor Externe sancționează campania Ambasadei Rusiei în România, care încearcă să îi recruteze pe liceenii și studenții români pentru studii la Moscova și Sankt Petersburg.
„Orice acord în educație e suspendat din cauza războiului” spun autoritățile noastre, care îi previn pe tineri să trateze cu multă precauție orice promisiune de burse și gratuități, comunicată de ruși.
E o campanie insistentă, spun sociologii, cu cinci mesaje publicate online în numai 24 de ore, anunțuri viu colorate, cu titlul ”Hai în Rusia!” și ”Hai la Moscova!”, având pe fundal obiective turistice. Campania se adresează direct românilor tineri, oferind burse la studii științifice sau artistice.
Într-o postare în limba română, publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România, studenții români sunt invitați să meargă la cursuri în Federația Rusă, chiar dacă nu cunosc limba rusă. Cele de scurtă durată, gen ”școală de vară”, între o lună și trei luni, sau de lungă durată- licență, master, doctorat. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat prompt, spunând că există acorduri între cele două state, dar orice colaborare în domeniul educațional e suspendată, „date fiind atât situația de securitate, cât și poziția României de condamnare a Federației Ruse ca stat agresor în raport cu Ucraina, precum și demersurile de izolare pe plan internațional a acestei țări, MAE recomandă ferm evaluarea ofertelor de studiu sus-menționate cu maximă atenție.”
Elev: „Nu în Rusia! Pentru că nu sunt de acord cu ce se întâmplă în lume. Indiferent cât de bine ar fi acolo.”
Reporter: Deci contează partea morală?
Elev: „Da.”
De altfel, în contextul războiului, autoritățile noastre chiar au cerut populației sau nu facă în Rusia decât călătorii strict necesare și să ia în calcul repatrierea.
Profesor univ. Ion Ovidiu Pânișoară: „Toate țările mari încearcă să-și construiască zone de influență. Și cel mai ușor e să faci asta prin învățământ, da? Le luăm niște studenți, le arătăm cât de frumoasă este țara, să învățăm limba... Cu cât mai mulți oameni vorbesc limba ta și îți cunosc cultura, cu atât ți-ai extins sfera de influență, într-o zonă elevată. Dar acum avem un război! Cred că nu este potrivit ca aceste legături educaționale să fie dezvoltate acum. Mai vorbim peste câțiva ani. Putem să ne întrebăm de ce o face acum.”
Declarativ, tinerii studenți sunt dezinteresați, aducând ca argument libertatea de care se bucură în țară.
„Sigur, sută la sută nu acum.” (...) În Rusia eu unul nu aș pleca, sincer, pentru că... ok, e o cultură relativ aproape de a noastră, dar sunt multe reguli, iar oamenii sunt mai agresivi.”
Negocierea detaliilor se face exclusiv prin mesaje private, între consilierii ruși și doritori.