Rusalii 2022. Ce tradiții și obiceiuri au credincioșii cu această ocazie

Ultima actualizare: 10-06-2022 14:22
obicei rusalii
Pro TV

În diferite zone din țară există o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le țin de Rusalii pentru a avea sănătate și să le meargă bine tot anul.

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este o sărbătoare cu o mare însemnătate pentru creștinii ortodocși, pentru că camrchează momentul în care Sfântul Duh a coborât pe pământ și i-a mântuit pe credincioși.

Anul acesta, creștinii sărbătoresc Rusaliile pe 12 și pe 13 iunie 2022, atunci când au și zile libere legale.

Obiceiuri și tradiții de Rusalii

În anumite zone din țară, ortodocșii poartă în sân sau în buzunare, usturoi sau pelin. Conform tradiției, dacă porți usturoi sau pelin nu mai poți fi luat de “Rusalii” sau nu poți fi pocit de iele.

Dansul Călușarilor

În Oltenia se spune că cei care privesc la dansul ielelor intră într-o transă, care poate fi înlăturată doar de dansul călușarilor.

Dansul Căluşarilor anulează vraja de care este cuprins cel sedus şi alungă ielele.

Pe 13 iunie, în a doua zi de Rusalii, călușarii merg în casele oamenilor, unde sunt întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare și bani, pentru a alunga spiritele rele.

Udatul nevestelor

De Rusalii, în zona Ardealului se ține obiceiul udatul nvestelor, în care femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase și frumoase tot anul.

În comuna Hodac din Ardeal, localnicii urmează obiceiul cu sfințenie din moși-strămoși. Se spune că este un obicei dedicat fetelor care s-au măritat în utimul an. Conform tradiției, dacă soțiile vor fi udate de Rusalii, vor avea mulții copii și noroc în restul anului.

Împănatul boului

Tot în zona Ardealului se întâlnește obiceiul “Impănatul boului” care are loc pe ulițele satelor.

Oamenii împodobesc un bou cu ornamente de flori și îl plimbă pe ulițele satului.

Ulterior, boul este dus la Biserică pentru a fi sfințit, iar la finalul slujbei, preotul va da de băut sătenilor.

După eliberarea animalului, o tânără va trebuie să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori.

Fata care va face asta se va mărita în anul următor.

Superstiții de Rusalii

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la camp pentru că poți fi prins de iele.

Timp de 9 săptămâni de la Rusalii nu trebuie să se culeagă  ierburi de leac

În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat de iele".

Ce au fost Ielele

Conform tradiției, ielele sunt făpturi supranaturale din mitologia românească care seamnă cu niște fecioare care seduc bărbații prin dansul și cântecul lor.

Se spune că ielele au fost preotesele unei zeități dacice, mitul lor pornind din mitologia greacă, când erau denumite empuse.

În ziua de Rusalii, pentru a fi feriți de iele, creștini urmează o serie de tradiții și obiceiuri: împodobesc locuinţele şi porţile cu ramuri de tei, plop, stejar şi se fac descântece.

Ielele apar noaptea, în lumina lunii. Ele dansează goale în păduri, poieni, maluri de râu sau la răscruce de drumuri

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase. Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele și dansul lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească.

„În clipa următoare, se simţi prins de mâini şi fetele începură să se învârtească în cerc, strigând şi şuierând, şi parcă vocile veneau de foarte departe. – N-ai ghicit! N-ai ghicit! auzi el ca prin vis. Încercă să se oprească, să se smulgă din mâinile acelea care-l învârteau în iureş, ca într-o horă de iele, dar îi fu peste putinţă să se desprindă”, Mircea Eliade - La țigănci

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO