Rugăciune și pelerinaj la Catedrala Ortdodoxă din Galați, la moaștele sfinților Andrei și Paisie. ”Parcă suntem alții”
Sărbătoarea religioasă a Sfântului Andrei a debutat deja la Galați cu un mare pelerinaj.
A fost o zi de rugăciune și pelerinaj la Catedrala Ortodoxă din Galați, unde mii de oameni au trecut pe la moaștele Sfinților Andrei și Paisie.
Miercuri, zeci de mii de oameni sunt așteptați și la Constanța, la Mănăstirea Sfântului Andrei, considerat ocrotitorul României.
La coadă așteaptă în permanență 4-500 de oameni timp de câteva ore ca să se roage câteva secunde la moaștele Sfinților Andrei și Paisie.
Raclele au fost expuse duminică seară pe un baldachin de flori, după o procesiune impresionantă prin centrul orașului.
Credincioșii au așteptat câteva ore la coadă
Momentul deschide, practic, seria festivităților dedicate sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, octotitorul Galațiului și al întregii țări.
Dimineața i-a găsit pe enoriași tot la coadă, înarmați cu răbdare și credință. Oamenii au așteptat câteva ore bune ca să ajungă la racle și să se roage.
”- Ajutorul de la Domnul, cel ce a făcut cerul și pământul.
- Sărumâna, părințele, să vă dea Dumnezeu sănătate! Doamne ajută la toată lumea și pace pe pământ”.
Femeie: ”Am și brâul Maicii Domnului, și multe, de pe la mănăstiri, de pe unde am fost”.
Femeie: ”Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu asta trăim. Încolo nu avem. Ducem lipsă de toate. Am vrut să facem drumul ăsta, să ne rugăm pentru pace și liniște. Că e dezastru mare ce este!”.
Bărbat: Cu ce gânduri? Pentru sănătate, pentru toate. Pentru familie, pentru copii”.
Credincioșii spun că se simt mai bine după ce se închină la moaște
După ce se închină la moaște, credincioșii spun că se simt diferit, mai buni și mai ușurați de păcate.
Femei: ”Parcă suntem alții, alții față de cum am venit. Ușurați!”.
Coada are în permanență câteva sute de metri. Este o adevărată probă de rezistență. Este și frig: dimineață erau doar 2 grade. La prânz, temperaturile au crescut doar până la 5 grade. Dar oamenii așteaptă cu răbdare să ajungă în față și să se închine la moaște.
Mai multe grupuri de voluntari de la seminar și de la Facultatea de Teologie le-au oferit enoriașilor ceai cald, covrigi și cornuri.
”Voluntar: Uitați aici un ceai cald, un corn și-un ceai cald. Și dumneavoastră tot un ceai?
Credincios: Dați-mi și-un corn. Bogdaproste!
Voluntar: Să fie primit!”.
Peste 450 de preoți și o mie de credincioși au condus, duminică seară, moaștele Sfântului Paisie, venite de la Mănăstirea Neamț. Racla a fost așezată lângă cea cu moaștele Sfântului Andrei care se află în permanență în catedrala din Galați.
Zeci de mii de oameni sunt așteptați la Peștera Sfântului Andrei
IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: ”Sfântul Apostol Andrei ne îndeamnă să mergem cu mai mult curaj, iar Sfântul Paisie ne învață să ne înarmăm inima cu rugăciune liniștitoare, pașnică și izvorâtoare de pace internă, pace între noi, pace în lume”.
Moaștele celor doi sfinți vor rămâne expuse pentru închinare zi și noapte, până pe 1 Decembrie. Festivități religioase vor avea loc pe 30 noiembrie și la Mânăstirea Sfântul Andrei, din Constanța, acolo unde tradiția populară susține că a trăit și s-a creștinat Sfântul Apostol Andrei.
Zeci de mii de oameni din toată țara sunt așteptați la mănăstirea situată într-o pădure din apropierea localității Ion Corvin. Tot acolo pelerinii stau la rând pentru a intra în peștera în care călugării spun că a trăit Sfântul Andrei.
Sursa: Pro TV
Etichete: galati, pelerinaj, catedrala, sfantul andrei, moaste,
Dată publicare:
28-11-2022 17:01