Roșia Montană revine la viață. Clădirile de patrimoniu, slavate de voluntari
Roșia Montană, localitatea minieră din Apuseni care de anul trecut este înscrisă în patrimoniul UNESCO, își recapătă valoarea prin restaurarea caselor vechi.
De asta se ocupă zeci de voluntari veniți din toată țara, care lucrează numai cu materiale tradiționale din zonă și astfel reușesc să salveze o parte dintre clădirile de patrimoniu.
Proiectul „Adoptă o casă”
Proiectul „Adoptă o casă” a fost inițiat de o asociație din București, din dorința de a salva casele tradiționale. Locuințele care au intrat în program aparțin localnicilor care au acceptat ajutorul specialiștilor pentru a reface fațadele.
Cătălina este studentă în anul IV la arhitectură și vine pentru prima dată la Roșia Montană. Alături de alți studenți, învață tehnicile de restaurare a caselor vechi.
Cătălina Voicu, studentă în București: „M-am gândit că ar fi o idee bună, un început bun această tabără să descopăr și tehnicile de restaurare și renovarea caselor și, mai ales, tehnicile de construcție din zona specifică de aici”.
Ruxandra Lupu, studentă în București: „Am fost și la ediția de anul trecut și l-am ales că facem și ceva practic. E, cumva, o adăugire la ce facem la facultate. Încercăm pe cât se poate să păstrăm ce a mai rămas”.
Şi Tudor îşi doreşte să contribuie la salvarea caselor tradiționale. Împreună cu ceilalţi tineri, învață să restaureze locuințele vechi cu materiale din zonă.
Tudor Filip, student în București: „Am aflat de la prieteni. Mi s-a părut interesant. Am considerat că e ceva nou și în asemenea loc e o experiență frumoasă”.
Case, biserici și obiective turistice din Roșia Montană, renovate
Aproape o mie de tineri au ajuns în mica localitate minieră de când a început programul „Adoptă o casă”.
Claudia Apostol, coordonator de voluntari „Adoptă o casă”: „Este a 11-a campanie deja. Este proiect care, deși numele este „Adoptă o casă”, încercăm să adoptăm, în sensul că încercăm să renovăm, să reparăm, să intervenim pe unele case”.
Comunitatea a reușit, anul acesta, să obțină finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului pentru renovarea a 14 case, biserici și obiective turistice din zonă.
Valoarea totală a proiectelor e de aproape un milion de lei, iar lucrările trebuie terminate până la finalul acestui an.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: renovare, rosia montana, adoptă o casă,
Dată publicare:
20-07-2022 07:36