Romsilva a reușit să planteze doar 32 de km de perdele forestiere în 18 ani. Ce spune ministrul Mediului
Programul de plantare a perdelelor forestiere, menite să protejeze șoselele de înzăpeziri, înaintează greu.
În 18 ani de când s-a lansat strategia de împădurire, Romsilva a reușit să amenajeze doar 32 de kilometri din 1700, cât prevede proiectul. În tot acest timp, în fiecare iarnă grea, ambulanțele se împotmolesc în zăpadă, iar sute de oameni rămân blocați în trenuri înzăpezite.
Buzăul este unul din județele în care zeci de mașini rămân, iarna, blocate în troienele de pe drumuri și numeroase localități sunt izolate în nămeți.
Comuna Costeșți de pildă. E străbătută de două șosele importante: Drumul European 85 și Drumul Național 2C. Ambele, aproape iarnă de iarnă, sunt paralizate când ninge puternic.
Localnic: „Când începe vântul, te spulberă după asfalt. Te ia cu totul, mai ales în zona respectivă, în valea aia. Acolo nici nu se poate circula, nici cu piciorul, nici cu mașina."
O perdea forestieră, în punctele vulnerabile, ar rezolva problema. Dar nici după 17 ani de promisiuni nu s-a plantat nimic.
Romsilva ar trebui să se ocupe de asta, cu bani de la Ministerul Mediului. Conform proiectului, ar fi nevoie de 1700 de kilometri protejați de arbori. În realitate, pe teren sunt doar 32, adică, mai puțin de 2 la sută.
Viceprimarul din Costeșți susține că abia anul acesta ar exista o finanțare în comună pe care o administrează, pentru DN2 C. Problema e că terenul identificat inițial de silvicultori are acum alt statut.
Nicolae Gioabă, viceprimarul localității Costești: „Conform PUG aprobat, în 2016, zona aceasta se afla în intravilanul comunei Costești, iar noi am dori ca, în viitor, în această zonă, să se construiască, poate să se dezvolte zona."
Și la Galați ne-am obișnuit deja cu DN 24D blocat la primul viscol. Mii de oameni rămân înzăpeziți și ambulanța nu poate interveni.
Și aici, soluția ar fi plantarea, pe o lungime de 40 de kilometri, a unor salcâmi deși, pe o lățime de cel puțin 10 metri. Direcția Silvică susține însă, că n-a primit bani pentru asta.
Valentin Hahuie, director Direcția Silvică Galați: „Nu avem alocate fonduri pentru înființarea acestor perdele. Trebuie analizat și creat un studiu pentru a justifica înființarea acestor perdele forestiere."
Singura perdea forestieră din județ se întinde pe numai 11 kilometri.
Petru Tudorache, CNAIR Galați: „Pe DN24D spre zona Cuca. Dacă restul drumului este înzăpezit, în zona perdelei forestiere, drumul este aproape negru. Are un efect nemaipomenit și ne ajută."
Aflat la Buzău, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a lansat noi promisiuni.
Costel Alexe, ministrul Mediului: „În ceea ce privește perdelele forestiere din jurul orașelor, aceste centuri verzi ale municipiilor, discuții avansate sunt la Oradea, la Buzău și, evident, la Arad și va începe și la Iași."
Până acum, Romsilva a plantat perdele forestiere în apropierea Autostrăzii A2, pe o lungime de 17 km.
Urmează și alte tronsoane pe raza altor 10 județe din țară.
Proiectul ar fi trebuit pus la punct în 2002.