Marea reimpadurire a drumurilor. Cat ar costa 20.000 de hectare de copaci pentru "perdelele" care sa ne apere de viscol
Dupa viscolul care a blocat sudul Romaniei, autoritatile sustin ca au gasit solutia pentru ca zapada sa nu mai ajunga pe sosele. Promit din nou sa planteze perdele forestiere de-a lungul drumurilor.
Cand vor fi realizate? In acest an, daca accepta si proprietarii terenurilor de la marginea asfaltului. Altfel, ramanem tot in bataia viscolului.
La un viscol de 80 de km pe ora, parazapezile instalate pe DN1, intre Bucuresti si Ploiesti, si-au demonstrat ineficienta. Singura protectie adevarata in calea urgiei sunt perdele forestiere de 30 de metri latime. Adica o fasie de arbori si arbusti plantata pe marginea drumului.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
In zonele cu adevarat periculoase unde crivatul sufla perpendicular pe sosea, expertii de la Romsilva promit sa planteze fasii forestiere uriase, cu cate 15 randuri. Intre fiecare rand va exista si un spatiu de aproape 2 metri, iar pe acest spatiu urmeaza sa fie plantati arbusti.
Cu 1700 de km de drumuri nationale, autostrazi, Romania ar avea nevoie de 20 de mii de hectare cu pomi. Acum stam foarte prost: doar 4% din infrastructura este protejata.
Fasiile forestiere plantate inainte de 1989 au fost taiate, dar nimeni nu are dosar penal pentru distrugerea lor, iar autoritatile au cheltuit banii pe studii de fezabilitate inutile.
"Pentru 870 km avem studii de fezabilitate intocmite in 2005-2006. Din pacate, ele au zacut intr-un sertar", a declarat Lucia Ana Varga, ministrul Apelor si Padurilor.
Dupa ultimul episod de viscol, care a ingropat Romania in zapada, oficialii vin cu noi promisiuni. Ministerul de profil are in buget 30 de milioane de lei pentru plantarea copacilor si plata unei chirii. Proprietarii terenurilor de langa drumuri si autostrazi vor primi pe an 1000 de lei pe fiecare hectar.
"In aprilie am vrea in zona Autostrazii A2 sa facem primele perdele forestiere. Depinde foarte mult daca proprietarii de terenuri vin parte in proiect", a declarat ministrul Apelor si Padurilor.
Cei care nu sunt de acord vor fi expropriati. Asta inseamna ca plantarile ar incepe abia in toamna, asa ca iarna urmatoare ne va gasi iarasi fara perdele forestiere.
Sursa: Pro TV
Etichete: viscol, studiu de fezabilitate, expropriere,
Dată publicare:
04-02-2014 19:47