Romsilva a plantat doar 15 km de perdele forestiere în 17 ani. Explicația ministrului Pădurilor
După 17 de ani de la lansarea programului de plantare a perdelelor forestiere de protecție de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale cu risc de înzăpezire, Romsilva a reuşit să planteze doar 15 kilometri.
Joi a început plantarea altor 15, dar în total ar fi nevoie de 1.700 de kilometri. La acţiune a participat şi ministrul Pădurilor, care a fost certat de proprietarii terenurilor expropriate.
Venit să inaugureze plantarea de perdele forestiere pe Autostrada Soarelui, ministrul Pădurilor, Ioan Deneş, a fost luat la rost de proprietarii terenurilor expropriate. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că au primit cel mult 2 lei pentru metrul pătrat, jumătate din cât se vinde pământul pe piaţa liberă.
Maria Buvilici, proprietar teren agricol: "Doi lei face ţara asta? Pământul ăsta al ţării noastre? Doi lei face? Pe doi lei îl vindem?"
Ilie Ionescu, proprietar teren agricol: "Nu ni se dă preţul pieţei pentru că dacă îmi ia un hectar aici, foarte bine mă duc şi cumpăr dincolo."
Agricultorii s-au plâns şi de faptul că perdelele sunt amplasate prost şi le blochează în unele locuri accesul cu utilajele agricole.
În curând vor fi 30 de km de perdea forestieră pe Autostrăzile 2 şi 4 din totalul de 1700 de km câţi ar fi nevoie - în 33 de judeţe - pentru siguranţa pe şosele. În lipsa copacilor, aceste drumuri se blochează ori de câte ori ninge abundent.
Reporter: De ce până acum au fost blocate aceste acţiuni?
Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor: Nu comentez de ce nu s-a întâmplat până acum, este important că s-a început.
Până acum, Romsilva a plantat perdele forestiere în apropierea autostrăzii A2, în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, pe o lungime de 15 km. Urmează restul autostrăzilor, Centura Bucureştiului, şi drumurile naţionale pe raza judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanța, Brăila, Buzău şi Vrancea.
Plantarea perdelelor forestiere ar fi trebuit să înceapă în 1998, când a fost dată o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ a fost modificat însă de mai multe ori, iar operaţiunea ar fi trebuit demarată în 2002.
Problema a revenit în discuţie la fiecare zăpadă. Dacă ar mări ritmul, Romsilva ar putea planta 100 de kilometri pe an, iar după 16 ani toată infrastructura afectată iarna de viscol ar fi protejată de copaci.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: perdele forestiere, Romsilva, ministrul apelor si padurilor,
Dată publicare:
14-03-2019 18:43