O picatura in ocean. Romania va planta 26 de hectare de perdele forestiere care vor proteja drumurile de viscol

Dată publicare: 27-03-2014 19:14
Dată actualizare: 30-03-2014 00:09


Statul s-a hotarat, in sfarsit, sa planteze primele perdele forestiere care sa protejeze drumurile de zapezi. Prima fasie are 26 de hectare si se intinde intre Fetesti si Cernavoda, pe autostrada A2.

Acolo, ori de cate ori a viscolit puternic, soseaua a fost acoperita de munti de zapada. Din pacate, totul este doar o picatura intr-un ocean, daca tinem cont ca cel putin 1.700 de kilometri de drumuri au probleme mari atunci cand vine iarna.

Primele perdele forestiere vor fi plantate pe autostrada Bucuresti-Constanta.

Impaduririle se vor face pe o distanta 11 kilometri, de la Cernavoda la Fetesti pe sensul de mers catre Bucuresti. Grosimea perdelei forestiere o sa varieze intre 12 si 30 de metri, in functie de cat de expusa este zona la viscol.

In componenta unei perdele de protectie intra trei etaje. In partea de sus pot fi stejari sau frasini, in al doilea etaj intra salcioara sau corcodusii care vor umple golurile lasate de arborii inalti, iar in partea de jos sunt plantati arbustii pentru protectia solului.

"Sunt copaci care rezista mai bine la vant - stejarul opreste vantul, arbustii opresc zapada", declara un sef ICAS.

Vor fi plantati copaci de pana 1 metru inaltime. Pomii vor creste cu aproximativ 50 de centimetri pe an astfel incat in 8 ani vor ajunge la maturitate, adica la peste 5 metri inaltime.

Langa Bucuresti, proprietarii cer despagubiri mari pentru ca statul sa planteze copacii pe terenurile agricole de langa autostrada.

"Mai am 24 de hectare, cate 5 kilometri de o parte si de alta a Autostrazii Soarelui. Sper sa aiba bani, sa ofere bine, altfel nu sunt de acord", a declarat un agriculor.

La nivelul Romaniei, circa 1700 de km de drumuri nationale si autostrazi ar trebui protejate cu astfel de perdele.

Conform legii, perdeaua de protectie trebui sa aiba cel mult 30 de metri latime si sa fie plantata la o distanta de 20-50 de metri de sosea.

In ritmul anuntat de autoritati vor trece zeci de ani pana cand soselele noastre vor fi cu adevarat ferite de viscol.

Tags: paduri, copaci, viscol,


VIDEO PROTVPLUS.RO