Românii, tot mai hotărâți să plece din țară din cauza sărăciei sau a corupției. Ce arată rezultatele unui sondaj recent
Nemulțumiți de sărăcia, corupția și mentalitatea celor din jur, mulți români se gândesc să se mute peste hotare. Jumătate dintre cei care au răspuns unui sondaj recent iau în calcul să plece din țară.
Majoritatea ar alege Marea Britanie, Germania și Statele Unite ca să înceapă o viață nouă.
Pentru mulți dintre români nu este greu să găsească cel puțin un lucru care nu merge bine în România. Din păcate, jumătate dintre cei care au răspuns unui sondaj realizat de compania de cercetare de piață Daedalus, au adunat deja atât de multe neplăceri, încât se gândesc să plece în altă țară.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Femeile, tot mai înclinate să părăsească România
În timp ce femeile sunt mai înclinate să părăsească România din motive economice și caută, practic, o viață mai bună, bărbații par mai deranjați de corupția din țară, arată același studiu. De altfel, atunci când iau decizia de a emigra, motivele diferă și în funcție de categoria de vârstă. Pentru tineri contează mai mult oportunitățile legate de carieră, în timp ce pentru cei cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani, este mai important ca țara adoptivă să aibă un sistem bun de educație, iar pentru cei de peste 45 de ani contează mai mult ca autoritățile de acolo să fie mai cinstite.
Spre deosebire de anii din urmă, țări precum Italia ori Spania nu mai sunt atât de atractive pentru românii care își caută o nouă casă. Mulți se uită cu încredere spre țări precum Germania, Marea Britanie ori Statele Unite, acolo unde nivelul de trăi este ridicat. De câțiva ani, Raluca Florea este acasă în Germania, acolo unde își crește și cei doi copii.
Raluca Florea, româncă stabilită în Germania: „Ne-a convins să rămânem aici și avem în prezent o viață frumoasă și mulțumitoare din toate punctele de vedere. Și din punct de vedere material, și din punct de vedere profesional. Este vorba, în primul rând, despre siguranța pe care o simt, despre calitatea vieții, despre diversitatea cu care Germania este obișnuită, și toate acestea creează un mediu prielnic întemeierii unei familii”.
Dar până să plece din țară, decizia este cântărită mult. Pentru aproape jumătate dintre românii care se gândesc să plece din țară, contează să cunoască limba țării adoptive, măcar puțin. 46% dintre ei țin cont și de sistemul de sănătate, dar și să aibă cunoștințe acolo, pentru ca acomodarea să fie mai ușoară. Este important și sistemul de educație pentru o treime dintre ei, dar contează mult și oportunitățile în carieră.
Daniel Enescu, reprezentantul companiei Daedalus: „21% dintre familii au deja un membru plecat în străinătate, care nu este stabilit definitiv acolo. Este mai puțin probabil ca un copil plecat deja în altă țară să se întoarcă acasă, decât un părinte”.
Din păcate, vârsta de la care ai noștri se gândesc să plece din țară este tot mai fragedă. Potrivit unui studiu realizat de „Salvați Copiii”, mai mult de unul din doi copii din România și-ar dori să plece din țară, iar o treime dintre elevi ar vrea să studieze în străinătate.