Romanii, locul 8 in clasamentul pe tari al angajatilor UE. Care este salariul minim

07-12-2013 19:09


angajati ue

Romanii sunt printre cei mai numerosi functionari europeni. Datele oficiale arata ca ocupam locul 8 in clasamentul pe tari al angajatilor Uniunii Europene.

Cei mai multi, lucreaza in principalele institutii de la Bruxelles, si au salarii care pornesc de la 2.600 de euro.

Dar au ajuns sa ocupe posturi si in diverse agentii europene, raspandite pe tot continentul. Recrutarea este deschisa zilele acestea pentru cei care vor sa devina asistenti in diverse domenii.

La fel ca mii de romani si Luciana viseaza sa lucreze intr-o institutie europeana. Face chiar si cursuri de pregatire pentru a ajunge acolo.

"Am mai incercat doi ani... ma atrage salariul mare si faptul ca este in strainatate", a spus Luciana.

Numarul romanilor care lucreaza in institutiile europene a ajuns la aproape 1200. Suntem depasiti in primul rand de belgieni, pentru ca Bruxelles-ul este capitala tarii lor.

In top umeaza italienii, francezii si spaniolii. Romanii sunt aproape la egalitate cu britanicii, doar cu 60 mai multi.

Cine vrea sa ajunga functionar european trebuie sa trimita o solicitare la EPSO, oficiul pentru recrutarea personalului din Bruxelles. Testele de angajare nu sunt deloc usoare.

"Pregatirea minima este de 6 luni in care trebuie sa lucreze 2-3 ore pe zi", a spus Mihaela Stroe.

Chiar in acest moment, pana pe 14 ianuarie, se pot depune cereri pentru cei care vor sa fie asistenti in domeniile contabilitate, management financiar, economic si juridic.

Cei alesi pot ajunge sa lucreze la Bruxelles, Luxemburg si Strasbourg, dar si la diverse agentii care functioneaza in toata Europa.

Astfel, un candidat admis poate obtine un post in Praga, la Autoritatea pentru sateliti de navigatie, in Varsovia la Agentia pentru frontierele externe ale Uniunii, in Helsinki la Agentia pentru produse chimice sau la Stockholm la Centrul pentru combaterea epidemiilor.

Uniunea are 44 de astfel de institutii, dar nici una cu sediul in Romania.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO