Românii schimbă meniul și înlocuiesc porcul cu peștele. Ce preparate au ales să mănânce
După trei zile în care preparatele din porc au tronat pe mese, mulți români și-au dorit, vineri, o schimbare.
Borșul de peşte, peștele la grătar și fructele de mare au fost preferate în loc de cârnați și piftie. La malul mării, cherhanalele s-au aglomerat la prânz, iar bucătarii frigeau pe plite biban, scrumbie sau creveți.
În a treia zi de Crăciun, cârnaţii şi friptura au dispărut din farfurii. Au fost înlocuite rapid cu peştele.
Localnică: „Stavrid de Marea Neagră, schimbăm porcul cu peştele, ne mai reglăm şi noi organismul, peştele e sănătos şi vă recomand tuturor."
Nu-i de mirare, aşadar, că la prânz pe plitele încinse din cherhanale sfârâiau de zor specialităţi pescăreşti.
Andreea Spiridon, bucătar: „Aici avem rapăne de frigărui, avem creveţi black tiger, avem crap pe plită, pălămidă pe plită, scrumbie pe plită."
Clienţii au venit de departe pentru un biban făcut la grătar doar cu sare, ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
George Ticu, a dministratorul unui restaurant: „Aşteptam clienţii noştri cu produse pe bază de peşte. Este o mâncare mult mai uşoară, mult mai uşor digerabilă.”
Cei care nu s-au obosit să meargă la cherhanale, au comandat peştele direct acasă.
O porţie de biban pe plita ajunge la 45 lei, una de scrumbie, intre 30-35 lei, iar o porţie de scoici, 30 de lei.