Incendiu devastator la un depozit de lângă Capitală. Populația, avertizată de RO-ALERT
Un incendiu devastator a distrus vineri dimineață, în totalitate, un depozit uriaș de materiale plastice la Afumați, lângă București.
Sute de pompieri au fost trimiși în zonă, pentru că flăcările amenințau și construcțiile din apropiere.
Fumul degajat în urma incendiului era periculos, astfel că Inspectoratul pentru situații de urgență a luat decizia să transmită o avertizare prin sistemul RO-ALERT, care i-a îngrijorat pe bucureștenii din estul Capitalei.
Puţin după ora 4 şi jumătate, o patrulă de poliţie din Afumaţi a dat alarma. Flăcările izbucnite într-un depozit de mase plastice de la marginea localităţii creşteau în intensitate de la un minut la altul.
Pericolul era mare pentru că înăuntru erau depozitate şi nişte butelii de voiaj care începuseră să explodeze.
Peste 150 de pompieri din Bucureşti şi Ilfov au intervenit de urgență, iar zecile de autospeciale au fost nevoite să alimenteze cu apa de mai multe ori. După aproape trei ore, focul a fost localizat, însă zecile de focare din interior continuau să mistuie totul.
În urma incendiului s-a ridicat un fuior de fum negru ameninţător
Momente de panică au trăit însă şi bucureştenii care au fost treziţi de avertizarea transmisă de pompieri prin sistemul RO Alert, puţin după ora 6.
Mesajul trasmis cu tilul ALERTĂ EXTEMĂ a ajuns nu doar la cei din zonă, ci şi la bucureştenii care locuiesc la distanţă considerabilă de locul incendiului.
Bogdan Toma, purtător de cuvânt ISU București: „Au luat decizia din pricina fumului să avertizeze populaţia să se protejeze dar şi să permită accesul auto în zonă.”
Dan Zamfir, prefectul judeţului Ilfov: „S-au făcut măsurători şi din fericire depăşiri mici la dioxid de carbon.”
O astfel de avertizare a fost dată şi în urmă cu o săptămână, când un alt incendiu a devastat un depozit din cartierul Fundeni.
Şi atunci, ca şi vineri, populaţia nu a avut de suferit din pricina fumul toxic. Din fericire, viteza şi direcţia vântului au făcut ca norul de fum toxic să nu ajungă deasupra Capitalei sau a zonelor populate din vecinătatea focarului.
Bogdan Toma, întrebat dacă mesajele nu provoacă mai multă panică decât să ajute: „Nici vorbă, mesajele sunt transmise tocmai pentru ca populaţia să fie avertizată.”