Românii renunță la punga de plastic. Care sunt motivele și ce alternative au găsit. „Nu consum prea multe”
Celebra pungă cu pungi a românilor devine din ce în ce mai mică sau se transformă în punga cu pungi reutilizabile. Sacoșele textile sau cele din carton înlocuiesc cu succes acele ambalaje din plastic dăunătoare mediului.
Costul tot mai ridicat al ambalajelor este una dintre cauze. Directiva europeană privind limitarea impactului produselor de plastic asupra mediului începe să producă efecte și la noi.
Cum costul pungilor din magazine a tot crescut, tot mai mulți români au început să folosească sacoșele reutilizabile din material textil sau pungile de hârtie. La fel și companiile de livrări de mâncare.
Alegeri 2024
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
07:58
TikTok confirmă că Bogdan Peșchir a plătit într-o singură lună 400.000 de euro pentru Georgescu. Lux dintr-o firmă inactivă
22:44
DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central
Femeie: „În general îmi iau cu mine punga de acasă, mă axez numai pe acea și sacoșe dintre acestea. Nu consum prea multe.”
Reporter: „Când mergeți la cumpărături, pentru ce tip de sacoșă optați?”
Bărbat: „Pentru cele reutilizabile de acasă.”
Bărbat: „De astea folosesc, că-s mai trainice și alea de plastic nu pot să umblu cu ele, eu cu ele, cu greutatea asta, nici nu ajung afară că s-a rupt.”
Consumul de pungi a început să scadă din anul 2022. De-atunci, costul pungilor a crescut și mai mult. Potrivit Eurostat, fiecare persoană care locuia în Uniunea Europeană a consumat, în medie, 66 de pungi de transport din plastic subțire. Acest lucru se vede și la noi. În stațiile de sortare ajung tot mai puține ambalaje din plastic.
Alexandru Predoi, director firma de salubritate: „Se vede schimbarea de trend în obiceiul de consum al oamenilor, în sensul în care sunt din ce în ce mai multe pungi din material biodegradabil sau dintr-un material mult mai solid. Pungile de plastic de unică folosință sau cele care sunt de maxim două-trei utilizări sunt din ce în ce mai puține.”
În rândul țărilor Uniunii Europene care au înregistrat cel mai mare consum de pungi de plastic pe cap de locuitor sunt Lituania (248), Letonia și Cehia. La celălalt capăt al clasamentului, țările care au raportat cel mai scăzut consum de LPCB au fost Belgia (4), Polonia și Portugalia. (carton)
Potrivit Eurostat, toate țările Uniunii Europene au implementat măsuri de reducere a consumului, conform cerințelor Directivei Europene privind pungile de plastic. Până la finalul anului 2025, Comisia Europeană își propune să reducă consumul de pungi de plastic până la maximum 40 de pungi de persoană.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, eurostat, pungi, myimpact,
Dată publicare:
13-11-2024 20:50