Mulți români nu își mai pot lua case după creșterea IRCC. Cei care au dat avans riscă să-și piardă banii
Creșterea de la 1 ianuarie a IRCC, indicele folosit în calcularea creditelor bancare, a dat peste cap planurile a sute de mii de români care vor să-și cumpere o locuință.
Băncile au început să le refuze creditele ipotecare pentru că nu se ma încadrează în gradul maxim de 40 la sută de îndatorare pe familie, ca urmare a majorării ratelor.
Unii dintre acești oameni plătiseră deja un avans dezvoltatorilor imobiliari, pe care acum nu-l mai pot recupera în totalitate.
Ana Orzan a decis luna trecută să își cumpere în Iași un apartament cu două camere, cu bani obținuți dintr-un credit ipotecar. Ca să ia 60 de mii euro de la bancă, i s-a cerut - inițial - un avans de 15 la sută.
Acum, după ce Indicele de Referință pentru Creditele Acordate Consumatorilor a crescut, ca să primească banii, a trebuit să achite jumătate din suma împrumutată - ca să se poată încadra în limita de îndatorare de 40 la sută pe familie.
Ana Orzan, solicitant credit ipotecar: ”Am fost la un pas de a pierde acest credit din cauză că ne-a trebuit avans de măcar 50% să dăm. Soțul a făcut în așa fel încât să avem acești bani”.
Prin asta trec mii de români - în principal tineri. Cei care nu reușesc să se încadreze în noile condițiile de creditare ale băncilor, rămân fără locuințele la care visau - chiar dacă au semnat antecontracte.
Iosif Gabor, dezvoltator imobiliar: ”Dezvoltatorii au fost nevoiți să le mărească prețurile, să renegocieze contractele sau să le rezilieze. Au fost credite ”Prima Casă” și au fost nevoiți să treacă la credite ipotecare, implicit să achite un avans mai mare către noi”.
La cât a ajuns rata lunară pentru cei cu un credit de 70.000 de euro
Cristian Popescu, economist: ”Băncile vor să se asigure că atunci când dau un credit populației, creditul va fi returnat. Este mult mai greu pentru o familie să acceseze un credit, iar la rândul lor băncile și-au înăsprit condițiile pentru că, firește, a crescut riscul”.
Pentru un credit ipotecar de 70 de mii euro - de exemplu - rata lunară a crescut de la 1 ianuarie la aproape 2.500 de lei, de la puțin peste 2.100 de lei. Cei care nu se mai încadrează să primească creditul ipotecar, dar au plătit dezvoltatorilor imobiliari un avans, au început să facă demersuri să își recupereze banii, dar asta îi costă.
Andrei Pop, consultant imobiliar: ”În caz că ai nevoie de această sumă rapid, să zic în 2-3 zile, evident sunt niște clauze care sunt stabilite cu constructorul, care pot fi între 5 și 10% din suma oferită pentru a ți se înapoia suma”.
Acest cost poate fi totuși evitat.
Vlad Coman, avocat: ”În momentul în care se negociază și se semnează contractul cu dezvoltatorul, să fie prevăzută această posibilitate a cumpărătorului de a se retrage din contract, să își recupereze avansul”.
IRCC a crescut de la 1 ianuarie la 5,7 și, potrivit unor estimări, în al doilea trimestru al anului va ajunge la aproximativ 6 la sută.