Românii mănâncă tot mai puţină pâine. Sortimentele care au luat locul franzelei clasice


Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 20:35
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 19:04
Categorie: Stiri actuale

Deşi am început să mâncăm mai puţină pâine, rămânem încă în fruntea europenilor la acest capitol, potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică. Partea bună este că suntem mai atenţi la ce cumpărăm.

Într-o brutărie din judeţul Timiş, aluatul este lăsat să dospească lent, la rece, pentru un gust mai bun. Reţetele folosite sunt franţuzeşti, iar brutarii sunt instruiţi în Franţa. Clienţii preferăpâinea neagră, cu secară şi seminţe.

„A crescut foarte mult vânzarea la pâinea integrală, pâinea cu seminţe. Făina integrală sută la sută, sunt amestecuri de făinuri cu cereale la pâinea cu seminţe care câştigă tot mai mult teren”, spune administratora brutăriei.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în ultimii zece ani, consumul de pâine a scăzut constant, de la 9,2 kilograme de pâine, pe lună, de persoană, la 7,9. Suntem însă departe de cifrele din Europa de vest.

Romanii au prins şi gusul pâinii artizanale. Pe rafturile acestei brutarii găsim pâine cu seminţe de în, dovleac, hrişca sau ulei de măsline. Brutarii folosesc maia naturală şi nu folosesc drojdie.

Potrivit medicilor nutriţionişti, consumul de pâine albă de grâu poate fi la fel de dăunător că excesul de zahăr şi de sare. Cele mai multe sortimente de pâine au în compoziţie zahăr sau sirop de fructoza, precum şi numeroşi aditivi alimentari.

Trebuie să citiţi cu atenţie eticheta, iar dacă luaţi pâinea de la brutărie, producătorul este obligat să afiseze-şi să respecte-continutul compoziţiei şi proporţia gramajelor. Potrivit ROMPAN, producţia anuală de pâine în România este 1,5 milioane de tone.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pâine ambalată cu un șoarece mort, cumpărată din Vaslui:
Pâinea se scumpeşte, deşi avem producţie record la grâu. Explicaţia acestui paradox românesc
FULLSCREEN
Românii mănâncă tot mai puţină pâine. Sortimentele care au luat locul franzelei clasice
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO