Telenovela alocațiilor mărite. PSD s-a chinuit să anuleze măsura, apoi s-a lăudat cu ea


Ultimul update: Miercuri 20 Februarie 2019 11:30
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 18:52
Categorie: Stiri actuale

Guvernul a găsit bani ca să majoreze alocaţiile pentru copii de la 84 de lei, cum este în prezent, la 150 de lei, după ce iniţial s-a opus acestei măsuri propusă de Partidul Naţional Liberal.

Executivul a adoptat marţi o ordonanţă de urgenţă, pentru mărirea alocaţiilor, însă actul normativ prevede că cei 3,6 milioane de copii vor primi mai mulţi bani abia după ce preşedintele Klaus Iohannis va promulga bugetul pe anul acesta. Viorica Dăncilă a lăsat inclusiv să se înţeleagă că decizia este la şeful statului, care a criticat dur bugetul şi i-a acuzat pe cei de la putere că sunt iresponsabili.

Potrivit ordonanţei de urgenţă aprobată de Guvern, alocaţiile pentru copii aproape că se vor dubla: de la 84 de lei în prezent vor ajunge la 150 de lei. Pentru cei de până-n doi ani, alocaţia creşte de la 200 de lei, în prezent, la 300 de lei. La fel şi în cazul copiilor cu dizabilităţi. Numai că data de intrare în vigoare a majorării este incertă. Ordonanţa prevede ca alocaţiile vor fi majorate 'incepand cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a legii bugetului'.

"Sper că domnul președinte va promulga cât mai rapid legea bugetului de stat, în așa fel încât de la 1 martie să fie plătite alocațiile mărite pentru copii”, a spus premierul. Declaraţia este făcută în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur bugetul adoptat de Parlament, despre care spune că ‚ ”a fost făcut pe picior, bazat pe estimări economice nerealiste și pe alocări politice preferențiale''.

Măsura majorării alocaţiilor, care înseamnă o cheltuială de 2 miliarde de lei din buget, vine după un vot cu scandal în parlament, la finalul săptămânii trecute. În momentul votării bugetului de stat, un deputat liberal a susţinut amendamentul de majorare a alocaţiilor, care a trecut cu sprijinul UDMR, ALDE şi al câtorva parlamentari PSD. Mulţi social-democraţi nu erau atunci în sala de plen, ci la discuţii pe holurile Parlamentului. Ulterior, cei de la PSD ar fi vrut să reia votul, dar au renunţat.

Guvernul a calculat că 3,6 milioane de copii vor avea alocaţiile majorate.

Iniţial, creşterea alocaţiilor propusă în Parlament a primit aviz negativ de la Guvern. Abia după votul parlamentarilor, Guvernul a descoperit, dintr-odată, ca alocaţiile de stat nu au mai fost mărite de patru ani, iar cei 84 de lei daţi pe lună de stat pentru fiecare copil sunt insuficienţi, într-o ţară în care o treime dintre minori sunt expuşi riscului de sărăcie.

De fapt, cei sub 3 lei pe zi daţi de stat pentru un copil nu acoperă nici măcar costul unui caiet şcolar mai gros. Iar raportată la salariul minim brut, alocaţia înseamnă doar 4%, sub media europeană care e dublă, potrivit Guvernului.

Alocaţiile pentru copii din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, arata parlamentarii care au iniţiat majorarea. În multe state, aceste indemnizaţii pornesc de la 100 de euro, iar sumele sunt diferenţiate după vârsta şi numărul copiilor dintr-o familie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ceartă în Parlament, din cauza majorării alocațiilor: ”Închideţi gura!”
PSD se laudă pe Facebook cu majorarea alocaţiilor, deşi iniţiativa a fost a PNL
Majorarea alocațiilor votată în lipsa unor aleși PSD. Coaliția ar dori reluarea votului
FULLSCREEN
Telenovela alocațiilor mărite. PSD s-a chinuit să anuleze măsura, apoi s-a lăudat cu ea
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO