Românii din Italia, îngrijorați de răspândirea coronavirusului: ”Ne rugăm la Dumnezeu”
Românii din Italia sunt tot mai îngrijorați de răspândirea infecțiior cu coronavirus. Până acum, 3 cetățeni italieni au murit răpuși de coronavirus.
În regiunile Lombardia şi Veneto, unde trăiesc și comunități mari de români, autorităţile au luat măsuri speciale de prevenție. Au declarat carantină în 10 localităţi, au închis școlile și anulează orice manifestaţii publice.
Italia este în alertă, mai ales că numărul cazurilor de îmbolnăvire s-a dublat în numai 24 de ore: 100 de persoane au fost testate pozitiv.
”Așteptăm și ne rugăm și la Dumnezeu să nu treacă și pe la noi.”- a declarat pentru Știrile Pro TV Romulus Popescu, un român aflat în Milano.
La rândul ei, Gabriela, o româncă aflată în regiunea Verona, spune că situația devine tot mai îngrijorătoare, în condițiile în care tot mai multe activități din nordul Italiei încep să fie restricționate din cauza coronavirusului.
”Abia m-am întors din România, am văzut o diferența maximă de alertă, în sensul că pornind de la Milano, Bergamo, mai specific, în primul rând, sunt controale mult mai specifice. Foarte multă lume a început să folosească aceste măști, care sunt recomandate când o persoană strănută, dar m-a surprins cum a luat amploare în ultimele două zile această epidemie de coronavirus, pentru că e foarte răspândit în zona de nord a Italiei, mai specific în Veneto, Lombardia, unde locuiesc foarte mulți români, 500.000 de români în zona nordică.
”În aceste regiuni au închis deja facultățile, în partea de Veneto, în zona Veronei, nu numai, și în Lombardia, focarul e în Lombardia. Eu sunt Valeggio sul Mincio, la 25 de kilometri de Verona și sunt îngrijorată și grija asta se accentuează mai mult când în aeroport te așteaptă cadrele medicale, cum am fost eu azi-dimineață, mi-au luat febra (temperatura -n.r.), toate acestea îți transmit mai mult grijă, precum și oamenii pe care îi vezi mai izolați. Ce ne doare mai mult e că se blochează tot în nordul Italiei, activitățile comerciale, sporturile, tot ce era prevăzut pentru azi, duminică, s-a blocat.” - spune Gabriela Vișan, o româncă din regiunea Verona.
Întrebată de corespondentul Pro TV Laura Culiță dacă ia î calcul posibilitatea să se întoarcă petru o perioadă în România, până când se vor liniștri lucrurile în Italia, Gabriela a spus că, ”în caz de necesitate”, aceasta ar putea fi o soluție.
Reporter: Veți reveni o perioada în România, dacă ia amploare epidemia în Italia?
Gabriela Vișan, româncă din regiunea Verona: ”Eu sunt stabilită aici de 22 de ani, am o parte din familie în România și când am ocazia merg acasă să-i văd, m-a bătut gândul, chiar întorcându-mă de la București, dacă ar fi să nu se găsească soluții aici, pe teritoriu, cred că ar fi posibilitate să-mi iau familia și să stau o perioadă în România, să sperăm că se va găsi o soluție pentru că ți se schimbă viața - aici muncești, merg copiii la școală, dar în caz de necesitate e o soluție.”
Ministrul adjunct al Sănătăţii, Pierpaolo Sileri, a declarat pentru SkyTG24 că e posibil ca numărul cazurilor să crească în continuare, exprimându-şi speranţa că acestea vor rămâne limitate geografic.
"Mă aştept la cazuri suplimentare", a spus acesta, potrivit Agerpres. "Este clar că vom avea mai multe".
Ca măsuri de precauţie, guvernul a decis să restricţioneze accesul în circa 10 oraşe din zonele afectate, izolând zecile de mii de persoane care locuiesc aici.
Măsura vizează 10 oraşe din provincia Lodi, la circa 60 de kilometri sud-est de Milano, unde locuiesc circa 50.000 de persoane, şi oraşul Vo', cu aproximativ 3.000 de locuitori.
Italia se confruntă cu cel mai grav focar de Covid-19 din Europa.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Germania are 16 cazuri, Franţa - 12 cazuri, un deces, iar Marea Britanie - 3.