Pasagerii care vin din Italia în România, așteptați cu chestionare în aeroport

Ultima actualizare: 24-02-2020 10:25

Specialiștii din cadrul Comitetului pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus avertizează că România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul virus, din cauza numărului mare de călătorii între Italia și țara noastră.

Autoritoritățile române iau măsuri speciale de prevenție și control atât la granița de vest a României, cât și în aeroporturi.

La Aeroportul Otopeni au fost luate măsuri suplimentare de protecție. Reprezentanții aeroportului au anunțat că românii și pasagerii care sosesc din Italia, mai exact din zonele Milano, Bergamo, Treviso și Torino, vor intra în țară prin zona de charter și vor completa anumite chestionare cu datele personale.

Vor fi întrebați cât timp au stat în zonele respective, dar și cât timp vor rămâne în România. Totodată, trebuie să menționeze dacă, în timpul în care au fost acolo, au intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate cu noul coronavirus.

Cum arată chestionarul pe care îl vor completa cei care sosesc din zonele italiene afectate de coronavirus:

Mai mulți medici ai Direcției de Sănătate Publică sunt prezenți la aeroport și fac toate aceste verificări iar datele colectate vor merge către Direcțiile de Sănătate Publică din județe și din București.

În continuare, o dată la patru ore, se face desinfecție la aeroport, cu cele trei substanțe dezinfectante cu spectru înalt de acțiune, la concentrația maximă indicată de producător, iar această dezinfecție are loc mai ales în zona de bagaje.

Dr. Adrian Călugăru: „În cazul în care apare o persoană care este cu febră, conform regulamentului sanitar internațional, echipajul de pe aeronavă are obligația ca pe această persoană să o izoleze în ultimul rând al avionului și să anunțe turnul de control, ca să luăm măsurile respective. Persoana respectivă va fi evacuată cu sprijin de la ISU, de la DSU, iar călătorii respectivi vor completa acele formulare și vor fi monitorizați zilnic”.

Până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

Carantină timp de 14 zile

 

Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene.

CITEȘTE ȘI: Guvernul italian interzice, prin decret, accesul şi părăsirea a 11 localităţi din cauza coronavirusului

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministetul Sănătății către unitatile sanitare si medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică judetene și a Municipiului București.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene.

Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare.

Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO