Guvernul italian interzice, prin decret, accesul şi părăsirea a 11 localităţi din cauza coronavirusului
Doi italieni sunt primii europeni răpuși de coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 78 de ani și o femeie de 75 de ani, care provin din localități mici de munte.
În regiunile Lombardia şi Veneto, unde trăiesc și comunități mari de români, autorităţile au luat măsuri speciale de prevenție. Au declarat carantină în zece localităţi, au închis școlile și anulează orice manifestaţii publice.
Oficialii italieni sunt în alertă mai ales că numărul cazurilor de îmbolnăvire s-a dublat în numai 24 de ore. 100 de persoane au fost testate pozitiv.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Guvernul italian interzice, prin decret, accesul şi părăsirea a 11 localităţi
Executivul italian a aprobat, sâmbătă noapte, o serie de măsuri extraordinare pentru a încerca să oprească răspândirea coronaviruslui în nordul ţării. Până în prezent, aici au fost înregistrate două decese şi 76 cazuri de infectare.
Între măsurile luate se numără interdicţia de a intra şi de a părăsi 11 localităţi considerate epicentrul epidemiei.
„Am adoptat un decret pentru a opri această urgenţă. Obiectivul este protejarea sănătăţii italienilor, care este cel mai important lucru pentru noi”, a anunţat prim-ministrul Giuseppe Conte, după întâlnire.
Conte a explicat că este vorba despre 10 localităţi din provincia Lodi din Lombardia (Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi Sanfiorano), unde trăiesc aproximativ 50.000 de persoane, şi de Vo 'Euganeo din Pavova (Veneto), unde trăiesc circa 4.000 de oameni.
Accesul şi părăsirea acestor localităţi sunt posibile doar în cazuri excepţionale. A fost ordonată suspendarea lucrului, a cursurilor şcolare şi a evenimentelor publice.
Spital de campanie, ridicat în câteva ore
Autorităţile din Italia s-au mobilizat şi au ridicat în regiunea Veneto, în doar câteva ore, un spital de campanie, format din 12 corturi, gata să primească aproape o sută de pacienţi infectaţi cu temutul COVID 19. În rândul populaţiei din zonă, unde există şi o mare comunitate de români, s-a instaurat panica. Străzile micilor oraşe aflate în carantină sunt pustii. Oamenii se tem să mai iasă din case.
Daniel Săboanu, român din Italia: „La Padova, unde a murit acest bărbat, această persoană în vârstă, s-au închis toate activităţile comerciale, toate şcolile, inclusiv primarul a spus că se va închide duminica şi nu se va merge la Sfânta Liturghie.”
Ana Maria, româncă din zona Brescia: Suntem în zona în care într-adevăr suntem la risc. Atracţiile pentru copii care se ţin în zona asta în februarie, de carnaval au fost anulate. Toate aceste persoane care se găsesc acum în aceste zone sunt şi speriate. Ne-au dat deja informaţii la toţi cei care se pot găsi în aceste situaţii că au deja febră mare sau că deja au ceva simptome să nu se ducă la spital, dar să sune ambulanţă să vină acasă ca să le facă direct.
Reporter: Vin acasă şi fac testele de coronavirus?
Ana Maria: Da, ca să încerce să izoleze fiecare caz.
Camelia Bichiș, românca în Italia: „Autorităţile italiene au luat deja măsurile importante. În special ca să nu luăm contact cu grupurile de oameni.”
Giuliano Martini, primarul oraşului Vo' Euganeo: „Am închis toate activităţile comerciale care nu au o importanță primară. În schimb, rămân deschise toate clinicile medicale, farmaciile și supermarketurile.”
Măsura introducerii carantinei a venit după primele decese din Peninsulă provocate de noul coronavirus. Prima victimă, care a intrat în contact cu o persoană întoarsă recent din China, a fost întregistrată într-o localitate de lângă Padova, iar a două în regiunea Lombardia. Persoana revenită din China, bănuită că ar fi purtătoarea coronavirusului, a fost testată negativ pentru această boală.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Cazurile pe care le vedem în restul lumii, chiar dacă sunt în număr mic, nu au legătură cu Wuhan sau China, ceea ce ne îngrijorează.”
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a cerut intensificarea măsurilor de izolare, deoarece focarul se poate extinde în orice direcţie.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Fereastra de oportunitate pentru a ţine sub control epidemia este tot mai mică, dar mai avem o şansă.”
Autorităţile italiene le recomandă oamenilor să stea mai mult în case. Până trece pericolul, vor fi închise instituţiile publice, şcolile şi este interzisă orice activitate publică.
Numărul deceselor la nivel global a ajuns la 2.461
Numărul total al persoanelor decedate din cauza coronaviruslui a ajuns la 2.461, fiind înregistrate 79.930 de cazuri de infectare la nivel global, relatează CNN.
China a anunţat, duminică, decesul a altor 97 de persoane şi infectarea a 648.
În Coreea de Sud s-au înregistrat 550 de cazuri de infecţie, 350 doar în ultimele 48 de ore. Aproape jumătate din cazuri au legătură cu un grup religios din sudul ţării, potrivit News.ro.
Apărut în decembrie, la Wuhan, coronavirusul s-a propagat în 25 de ţări, cu noi focare în Europa şi Orientul Mijlociu.