Românilor de afară nu le mai rămân bani ca să trimită și rudelor din țară, ca în trecut. „S-au scumpit toate și acolo”
S-au împuținat sumele trimise în această vară, acasă, de românii care lucrează în străinătate, potrivit Băncii .
Și în Vest au crescut costurile de trai și se găsesc mai greu locuri de muncă. Aşadar, este puţin probabil că vor putea să-şi ajute rudele de Crăciun, ca până acum.
Soțul Elenei lucrează în Austria de patru ani. Din salariu își întreține familia numeroasă, cu șase copii. Pentru că acum are cheltuieli mai mari și în străinătate, sumele trimise acasă s-au micșorat.
Elena Bogdan: „Nu erau atâtea cheltuieli, că s-au scumpit toate și acolo, și acum ne trimite, dar nu ca înainte."
Unii români puneau lunar în contul celor de acasă câteva sute de euro. De pildă, Nicolae Dina, stabilit în Madrid, obișnuia să le dea socrilor aproximativ 5.000 de euro anual. Ca să facă economie, i-a luat temporar în Spania.
Nicolae Dina: „Perioada de primăvară-vară stau acolo, și perioada când începe toamna-iarnă vin aici, pentru că e mult mai rentabil așa.”
Cele mai mari cheltuieli erau de sărbători, când cei din străinătate fie veneau în țară, fie măcar pregăteau cadouri.
Laurențiu Dumitru, român stabilit în Birmingham, Regatul Unit: „Anul ăsta nu cred că apucăm să trimitem. S-au scumpit și pachetele.”
Erich Mocanu, reprezentant organizație a drepturilor românilor din străinătate: „Ei trebuie să vadă și cu banii care le rămân, pentru că mulți, din multe domenii în anii trecuți, s-au dat acei bani de Crăciun. Mulţi trebuie să vadă dacă anul acesta mai primesc”.
Numai pe timpul verii, sumele trimise acasă de românii din străinătate s-au redus cu aproape 10 procente față de anul trecut, arată datele Băncii Naționale. Pe lângă deprecierea situației economice din statele în care lucrează ai noştri, specialiștii sunt de părere că și controlul mai strict al transferurilor bancare ar fi putut genera asta.
Lucian Fanea, economist: „Băncile, Fiscul, sunt mult mai atenți la sursa de proveniență a banilor. S-ar putea ca mulți care vor să trimită bani din străinătate să nu mai poată foarte ușor să justifice acei bani, pentru că poate mulți nu mai au contracte.”
Iar pentru că sumele s-au redus, și investițiile celor plecați ar putea scădea.
Lucian Fanea, economist: „Sectorul imobiliar, în momentul de față, în majoritatea orașelor din România a scăzut. E un semn că nu mai vor să facă nici achiziții în imobiliare în momentul de față. Investițiile pe care mulți români le-au făcut în România, și-au dat seama că acele investiții nu mai sunt fezabile, atrag niște costuri uriașe.”
Cei mai mulți bani au venit, în vară, de la români care lucrează în Marea Britanie, Germania și Italia.