Românii cumpără zmeură din alte țări la prețuri exagerate. Explicația fermierilor români
A început recoltarea zmeurei de cultură. Gospodinele o caută pentru gemuri și dulcețuri, iar cofetarii pentru rețete de sezon.
Din păcate, exportăm cea mai mare parte din producție. Fermierii spun că străinii le dau prețul cerut, așa că nu se mai complică aici.
Din aceasta cauză, noi cumpărăm zmeură adusă din alte țări, de cele mai multe ori, cu prețuri exagerate.
Claudiu a început afacerea în urmă cu șapte ani, iar acum cultivă zmeură din două soiuri pe aproape un hectar. Cererea este mare. Fructele ajung în cofetării, piețe, dar și la clienții fideli.
Ce spune un cultivator de zmeură despre prețuri
Reporter: „Prețul?”
Claudiu Mihălțan, cultivator de zmeură: „Începe acum, e 30 de lei, pentru că toate s-au scumpit, s-au dublat, triplat, zmeura adusă din afară e verde, aproape se coace, e 100-110 lei kilogramul.”
Fructele proaspăt culese din câmp ajung direct în laboratoarele cofetăriilor, unde zmeura este pusă în valoare în combinații inedite.
Tartele cu ciocolată, vanilie și frișcă, ornate cu zmeură din belșug, sunt foarte apreciate. La fel și torturile care conțin zmeură. Prețul unei tarte este de 12 lei, iar un mousse costă șase lei.
Andreea Bordei, inginer tehnolog cofetărie: „Le facem constant pe perioada verii.”
Zmeura produsă în România, mai ieftină în piețe
În piețe, zmeura românească este mai ieftină.
Vânzător: „Am adus zmeură, mai am puțină pe masă. E zmeură bună, dulce, 15 lei caserola o jumătate de kilogram.”
Reporter: „Cea adusă din afară e și 100 de lei kg?”
Vânzător: „Da, 100 și peste 100, 10-12 boabe 15 lei!”
Dragomir Deac, cultivator de zmeură: „Semnalele nu sunt pozitive, ele vin din piață și probabil vor fi ceva greutăți anul acesta, mai degrabă pe partea de acoperire a costurilor, preț cu o desfacere directă, 40 lei per kilogram, iar pentru distribuție la prețul de 25-30 de lei depinde de perioada în care s-a livrat.”
Iovuța Cristea, inginer Direcția Agricolă Alba: „Oamenii se orientează pentru produse care se cer pe piață, au și un preț destul de bun, dar singura problemă este că necesită forță de muncă, care este tot mai puțină și alta este lipsa de depozite, este un produse foarte perisabil.”
Cei mai mari producători de zmeură sunt Rusia, cu peste 100.000 de tone anual, Serbia şi Polonia, cu peste 80.000 de tone. România poate valorifica 2.000 de tone de zmeură, dintre care doar o mică parte fructe de cultură, restul din flora spontană.
Producție zmeură de cultură
2018 - 198 tone
2019 - 179 tone
2020 - 205 tone
2021 - 247 tone
Sursa: INS
Din păcate, pentru cumpărătorul român, exportăm mare parte din producția de cultură, sub forma de fructe proaspete, congelate sau dulcețuri, pentru că producătorii și procesatorii sunt mulțumiți de prețul primit din afară.
Exporturi zmeură
2019-zmeură proaspătă/congelată/dulcețuri - 160 tone
2020-zmeură proaspătă/congelată/dulcețuri - 200 tone
2021-zmeură proapătă/congelata/dulcețuri - 163 tone
Sursa: INS
Din acest motiv, în supermarketuri avem mai multă zmeură din alte țări, care costă între 85 și 110 lei pe kilogram.