Românii cumpără mașini cu volanul pe dreapta, apoi le modifică: „E mai ieftin”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Eliminarea taxei de mediu, acum un an, a făcut ca numărul maşinilor second-hand să explodeze. În ianuarie, de pildă, au fost înmatriculate de patru ori mai multe decât anul trecut.

Unele autoturisme rulate sunt aduse din Marea Britanie și au volanul pe dreapta. Sunt mai ieftine decât cele obişnuite, iar pentru câteva sute de euro există ateliere dispuse să le mute volanul pe stânga. Modificarea trebuie făcută, însă, doar într-un service autorizat şi avizat de Registrul Auto Român.

De exemplu, o maşină cumpărată din Marea Britanie cu 600 de euro avea volanul pe partea dreaptă. Ca să poată circula fără probleme pe drumurile de la noi, proprietarul a decis să o modifice.

Claudiu Ciucă, proprietar mașină modificată: „Am luat-o pentru că era mai ieftină. Am înmatriculat-o în România şi am găsit să schimb şi volanul la un preţ de aproximativ 400 de euro. Am trecut volanul pe partea strângă, am schimbat farurile şi sunt foarte mulţumit."

Câteva sute de români au procedat la fel în ultimele luni. Internetul este plin de anunţuri cu astfel de maşini. Unii au făcut chiar o afacere din asta. Un Land Rover, de pildă, cumpărat din Anglia cu aproape 2.000 de euro, căruia i-a fost mutat pe stânga postul de conducere, se vinde acum cu 4.000 de euro.

Vânzător mașină modificată:Maşina e legală, funcţionează foarte bine. Are toate comenzile ei.”
Reporter: „Practic, aţi schimbat tot de pe partea dreaptă pe stânga?”
Proprietar: „Da, tot."

Reporter: „De ce aţi schimbat volanul?”
Marcel Chivu, proprietar mașină modificată: „L-am schimbat din cauză că este mai greu la depăşiri. Deci pe partea stângă mi se pare mai în siguranţă."

Mutarea volanului pe stânga se face doar în ateliere autorizate de Registrul Auto Român şi poate dura cel mult două săptămâni. Operaţiunea costă de la 150 de euro până la 800.

Virgil Lauric, expert auto: „Înseamnă schimbarea bordului în aşa fel încă să poată să fie lecturat. Trebuie schimbat ansamblu volan, care înseamnă inclus caseta de direcţie. Trebuie schimbat ansamblul pedalier. Dacă nu se realizează cu piese originale, există riscul ca autovehiculul respectiv să nu funcţioneze cum trebuie."

Dorin Manciu, șef reprezentanță RAR Dolj: „Trebuie să schimbe farurile. La maşinile cu volan pe stânga dispersoarele bat spre dreapta să vadă acostamentul, iar farurile la maşinile cu volan pe dreapta bat spre stânga, deci deranjează foarte mult circulaţia."

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO