Românii cu venituri mici nu își permit căldură iarna. Situația, tot mai rea de la an la an
Aproape 18% dintre românii cu venituri mici nu își permit în sezonul rece să își încălzească locuințele, din cauza sărăciei.
Situația persoanelor cu venituri aflate mult sub media națională s-a înrăutățit în 2017 și în 2018, iar confortul termic din case a devenit un lux, potrivit unui studiu la nivel național.
Reporter: „Cât va ajung lemnele?”
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Bătrână: „Acum e cald afară și nu prea consum, dar când vine gerul, cinci-șase brațe pe zi. Două luni dacă îmi ajung."
Pentru această bătrână de 76 de ani, din comună Bârnova, județul Iași, lunile de iarnă sunt grele. Are doar câteva sute de lei pensie și a reușit să cumpere puține lemne, pentru o singură cameră.
Bătrână: „Am făta în oraș și o să mai stau și pe la dansa. Azi am făcut foc în casă că sunt bătrână”
Reporter: „Deci cam astea sunt lemnele de iarnă? ”
Bătrână: „Da. Ieri nu am făcut foc și aseară era frig, mi-am pus o plapumă și o pilota pe mine.”
Și acest bărbat are puține lemne, deși suntem în luna noiembrie. Își crește singur cei doi băieți de 7 și 11 ani și dorm toți într-o singură cameră. Speră să mai împumute câteva brațe de lemne de la rude, pentru nopțile geroase.
Bărbat: „Fac focul numai într-o cameră că nu am îndeajuns. Unde stau doar eu cu copii și atât. Să fie potrivit, nu chiar cald"
Anișoara Lupu, asistent social: „În prag de iarnă acordăm subvenții pentru încălzire cu lemne, pentru cazurile sociale, familii cu risc, care nu au venituri, monoparentale sau cu copii mulți."
Potrivit unui studiu publicat de platforma "Monitorul Social", decalajul dintre persoanele sărace și cei care au un venit stabil garantat se adâncește și atunci când vorbim de condițiile pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece.
Astfel, 18% dintre persoanele cu câștiguri de maximum 59% din venitul mediu național nu și-au putut încălzi locuința anul trecut. Fenomenul se întâlnește și în mediul urban.
Cristina Gavriluta, sociolog: „Fie își închid robinetele la calorifere, fie își încălzesc o cameră între anumite ore. Acest fapt poate fi un indicator al sărăciei și arată că nevoile de bază nu pot fi asigurate cu veniturile de care dispune o anumită categorie a populației."
În țări europene cu temperaturi mai joase decât la noi în timpul iernii, precum Estonia, Suedia sau Finlanda, cel mult 5% la sută din familiile cu venituri reduse nu reușesc să își încălzească locuințele.