Românii care au rude cu handicap au ieșit în stradă, disperați că li se taie veniturile

Dată publicare: 08-02-2019 17:08
Dată actualizare: 08-02-2019 19:00


Sunt proteste în toată țară ale celor care au în îngrijire rude cu handicap. Vestea că plata asistenților personali s-ar face de acum înainte din bugetele primăriilor locale și că banii, în acest an, nu sunt suficienți, i-a scos pe oameni în stradă.

Manifestanții spun că și așa sumele pe care le primesc de la stat sunt mici, în raport cu nevoile, iar acum, când riscă să rămână și fără acești bani, simt că îi apucă disperarea.

La Timișoara, zeci de părinți au venit de dimineață în față Consiliului Județean. Au acasă copii bolnavi, care au nevoie de îngrijire permanentă și se tem că vor rămâne și fără puținii bani pe care îi primeau până acum. Oamenii au adunat semnături pentru modificarea deciziei.

"Eu sunt asistent de 15 ani la fetița mea, din asta trăim gândiți-va că acest copil are 200 de lei și are tratament poate de 3000 de lei. Ce faci?!", spune un părinte.

Otilia Stânga, vicepreședinte Asociația Română a Pacienților cu Inumodeficiente: "Considerăm că suntem în risc să ne fie afectate veniturile cu această decizie întrucât foarte multe primarii nu vor putea susține asemenea costuri suplimentare".

La Târgu Jiu, părințîi copiilor cu probleme de sănătate s-au adunat în față Prefecturii.

Protestatară: "S-ar putea să rămânem aici fără indemnizațîi, fără ajutorul acesta de asistent personal și copii noștri au nevoie."

Protestatar: "Fata mea are autism de la 2 ani jumătate. Eu trebuie să lupt pentru fata mea."

Legea nu le mai permite persoanelor cu dizabilități să presteze și alte activități din care să își câștige existența. Ca urmare, singură sursă de finanțare pentru aceștia rămân indemnizațiile oferite de la buget.

Protestatar: "Din păcate, nu poți să faci absolut, absolut nimic pentru că ți se taie cei 6 milioane 400, care nu sunt prea mulți"

Și în Piață Mare din Sibiu zeci de persoane cu handicap și cei care le poartă de grijă s-au adunat în semn de protest. Pe multe pancarte scrie: "Și noi contăm!"

"Mi se pare că vocea noastră nu e auzită la Bucureșți, din păcate se pare că Guvernului nu-i pasă de ce trăim noi zi de zi cu copiii noștri", spune o protestatară.

"Sunt mama a două fete cu handicap și lupt pentru drepturile lor. Dacă nu ni se va mai plăți salariul cu ce trăim? Gazul, curentul, când vine factură nu te întreabă ai bani sau n-ai? Vine și ți-l taie", spune o protestatară.

Oamenii se tem că primăriile locale - care se vor ocupă de acum de plata asistenților personali - nu le vor plăți integral salariile, și vor invocă, drept argument, bugetul prea mic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO