Asistații social rămași fără ajutoare au trecut la Planul B. Iau de 6 ori mai mulți bani
Este anchetă a poliţiei în Rodna, unde primarul bănuieşte că se întâmplă ceva necurat, după ce le-a tăiat ajutoarele sociale celor care nu voiau să munceau în folosul comunităţii.
O bună parte dintre ei vin acum să ceară ajutor pentru handicap. Au acte eliberate de medici specialişti, pe baza cărora statul trebuie să le plătească indemnizaţia, mult mai mare decât cea pe care o primeau înainte.
Primarul din Rodna a refuzat în ultimele luni să mai plătească ajutoare sociale pentru 21 de persoane, pe motiv că aceşti oameni, de lene, nu veneau să muncească în folosul comunităţii, aşa cum cere legea.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Oamenii primeau aproximativ 300 de lei lunar de la stat. Însă, îndată ce edilul a pus piciorul în prag şi le-a tăiat veniturile, oamenii au apărut cu Planul B. Susţin că s-au îmbolnăvit de diverse afecţiuni psihice şi solicită ajutor de handicap. Asta înseamnă până la 1.800 de lei lunar pentru cei care solicită şi însoţitor.
Iosif Partene, viceprimar Rodna: ”Ne îngrijorează faptul că din ce în ce apar tot mai mulţi asistaţi sociali cu probleme psihice. Nu vrem să avem o comunitate în care să fie majoritatea cu grad de handicap. Cred că undeva 30-40% dintre persoane nu sunt reale şi nu cred că au probleme psihice.”
Asistenţii sociali din primărie spun că în urma anchetei sociale făcute de ei, oamenii sunt perfect capabili să ducă o viaţă normală. Însă actele medicale nu pot fi contestate.
Daniel Frunză, asistent social Primăria Rodna: ”Cred că o să fie tot mai mulţi pe zi ce trece, probabil au ceva medici unde se duc, dau bani şi se fac pe nebunul. Vine cu actul medical, eu îi fac anchetă şi zic că poate face orice că o cunosc, dar la comisie se uită pe actul medical şi zice că are nevoie de însoţitor.”
Oamenii bănuiesc că e ceva necurat la mijloc, dar nu au niciun fel de dovezi.
Acest bărbat este oficial însoţitorul soţiei sale.
Bărbat: ”Are probleme cu organismul, cu capul.”
Reporter: ”Cine e însoțitorul?”
Bărbat: ”Eu.”
Reporter: ”Dar acum nu sunteţi cu ea.”
Bărbat: ”Păi e cu soacra la un control. Şi problema e că are probleme cu capul.”
Poliţia din Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat şi a început o anchetă pentru a vedea dacă aceşti bani sunt acordați în baza unor boli reale sau nu.
Crina Sârb, purtător de cuvânt IPJ Bistrița-Năsăud: ”Poliţiştii din cadrul serviciului de investigare a criminalităţii economice s-au sesizat din oficiu şi cercetează în cadrul unui dosar penal, urmând a fi stabilite modalităţile şi împrejurările în care au fost acordate prestații sociale unor persoane cu dizabilități.”
Bugetul primăriei Rodna suportă 10% din aceste indemnizaţii. În total, 104 locuitori de aici beneficiază de ajutor de handicap.