Ce s-a întâmplat cu asistaţii social după adoptarea "Legii anti-lene". "Eu nu prea pot, am mai multe"

Dată publicare: 16-11-2018 19:02
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Legea împotriva lenei i-a speriat pe beneficiarii ajutorului de la stat. Mulţi nu mai chiulesc de la munca în folosul comunităţii, pe care sunt obligaţi să o păstreze, dacă vor să primească bani de la stat.

Potrivit unei legi care a intrat recent în vigoare, cei care refuză să muncească în folosul comunităţii, pierd banii de la stat un an de zile. Primăria din Timişoara, de exemplu, i-a pus pe oameni să măture străzile, deoarece societatea care se ocupă de acest serviciu are nevoie de forţă de muncă. Cei mai vrednici dintre ei au primit şi oferte de angajare.

„Nu ştiu, că eu nu prea pot, îs bolnavă, sunt cardiacă, cu inima. Deci am mai multe şi nu...”, spune o femeie.

Bogdan Medelean tehnician Societatea de Horticultură: „Eu încerc să îi conving să rămână pe unii dintre ei care văd eu că îşi fac treaba, că e mai ok să ia un salariu decât să ia ajutor social. Unii zic că se mai gândesc, unii îs fixaţi să ia ajutor social"

La Târgu Jiu numărul asistaţilor a scăzut în ultima lună cu 20 la sută. Cei mai mulţi au pierdut ajutorul după ce nu s-au mai prezentat la orele de muncă în folosul comunităţii. Dar nici nu s-au angajat.

Câţiva beneficiari răspund însă apelurilor primăriei. "Am găsit şi n-am găsit, în judeţ şi e mult mai greu cu transportul, cu naveta distanţă mare şi am ajuns din nou la ajutoare”, spune unul dintre ei.

Firmele care au nevoie de forţă de muncă se pot adresa acum direcţiilor de Asistenţă Socială.

Nicoleta Oancea Direcţia de Asistenţă Socială Brăila: "Chiar dacă şi-au făcut muncă în folosul comunităţii şi nu şi-au făcut muncă pe partea de zilieri, ca şi refuz, atunci da, trebuie să se înceteze dosarul de ajutor social."

Potrivit ultimelor date ale Guvernului, în vara erau peste 200 de mii de asistaţi social, în toată România, cei mai mulţi în judeţele Dolj, Bacău şi Buzău.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO