Românii care au fost reprogramați la vaccin. Cine va primi serul Moderna
Peste 60.000 de romani au fost amânaţi până acum pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Este vorba despre angajaţi cu activităţi în domenii esenţiale şi alte persoane, cuprinse în a doua etapă de imunizare cu vârste sub 65 de ani.
Decizia de reprogramare a fost luată de Comitetul Naţional de Vaccinare şi îi vizează inclusiv pe cei cu boli cronice sub pragul acestei vârste. Ministrul Sănătăţii vrea, însă, ca toate persoanele cu risc mare de îmbolnăvire să aibă prioritate.
Persoanele cu risc mare de îmbolnăvire trebuie să aibă în continuare prioritate la vaccinare, spune ministrul sănătăţii, care vrea ca în luna februarie, să fie programaţi în platformă doar astfel de oameni, indiferent de vârstă.
Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii: „Am cerut acordul premierului şi l-am primit, planul este să folosim fiecare vaccin pe care îl avem, prima dată, în următoarele săptămâni, în special pentru cei care au cea mai mare nevoie. Cei cu boli cronice, cei cu un handicap, cei care locuiesc cu ei şi îi îngrijesc, pentru a nu pierde vieți.''
Decizia vine după ce, vineri, Comitetul Naţional de Vaccinare a anunţat reprogramarea a 66.884 de persoane care au sub 65 de ani, şi care erau programate între 30 ianuarie şi 11 februarie. A fost soluţia găsită pentru a se putea asigura doza de rapel pentru cei care deja au făcut prima injecţie.
În plus, la începutul săptămânii, CNCAV anunţase deja reprogramarea a peste 35.000 de angajaţi cu activităţi în domenii esenţiale.
S-a ajuns în această situaţie din mai multe motive. Pe de o parte, compania Pfizer a livrat în urmă cu 3 săptămâni mai puţin de jumătate din numărul de doze care trebuia adus în ţară. Apoi, controalele făcute de Ministerul Sănătăţii au scos al iveală faptul că peste 1.300 de persoane care trebuia să primească serul în a 3-a etapă, s-au vaccinat deja. Iar 70.000 de oameni din a doua etapă s-au imunizat fără o programare în platformă'.
Conform informărilor trimise către direcţiile de sănătate publică şi centrele de vaccinare, o parte dintre persoanele reprogramate vor primi serul Moderna.
Acest vaccin este recomandat celor care au împlinit deja 18 ani şi rapelul se va efectua la 28 de zile, spre deosebire de Pfizer, care se administrează de la 16 ani, cu a doua doză la 21 de zile.
Este important de ştiut că cele două seruri nu se vor amesteca. Adică nu este posibil ca o persoană să fie vaccinata întâi cu Pfizer şi la a doua doză cu Moderna sau invers. Aceste instrucţiuni au fost trimise deja în centrele de imunizare. În plus, oamenii nu vor putea să aleagă ce vaccin preferă.
În ţară sunt în acest moment aproximativ 36.000 de doze de vaccin Moderna, iar mâine vor ajunge încă 163.800 doze de la Pfizer.
În primele 3 luni ale acestui an, România ar trebui să primească aproape 3 milioane şi jumătate de doze de ser anti-COVID: Pfizer, Moderna şi Astra Zeneca. Cel din urmă a primit vineri autorizaţie pentru Europa, însă deocamdată nu s-a stabilit calendarul de livrări.