Românii, campioni la termopane. Meşterii le-au pus până şi la o biserică brâncovenească


Ultimul update: Joi 16 Mai 2019 22:42
Data publicarii: Joi 16 Mai 2019 21:05
Categorie: Stiri actuale

Faţadele clădirilor istorice, dar şi ale caselor normale, ar putea arăta mult mai bine dacă proprietarii ar alege ferestrele şi uşile în ton cu stilul construcţiei, nu doar în funcţie de preţ, spun producătorii de tâmplărie.

Aceştia anunţă că există soluţii şi pentru o casă mai sigură, nu doar una mai frumoasă. Şi asta pentru că industria s-a dezvoltat foarte mult: numai anul trecut am exportat ferestre şi uşi de peste 250 de milioane de euro, cifră care ne plasează pe al doilea loc în Europa, după Polonia.

Biserica Schitul Maicilor din Capitală - un monument istoric din al XVIII-lea, cu o arhitectură în stil brâncovenesc - a pălit însă în faţa unei restaurări prost gândite. Pridvorul a fost închis cu termopan alb, fără a se mai ţine cont de aspectul estetic şi acoperă acum frumoasă arcadă şi coloanele.

Amestecul de stiluri este des întâlnit şi la clădirile mai noi, dar şi la cele restaurate.

Șerban Țigănaș, secretar general al Uniunii Arhitecților din România: „De aceea, o cultură este foarte importantă şi nu opţiunea fiecăruia care trece prin propria lui aspiraţie, prin portofel, printr-o gândire pe termen scurt, lucrurile astea nu mai pot funcţiona aşa."

Dincolo de aspect, detalii precum sistemul antifurt sau izolarea sunt extrem de importante, aşa că producătorii români s-au adaptat. Gabriel este unul dintre ei. Alături de fratele său Cristian a preluat afacerea familiei, un atelier de tâmplărie tradiţional început în 1978, şi a dezvoltat-o într-o fabrică de termopane după ce a atras fonduri europene de aproape două milioane de euro.

Gabriel Muntean: „Am introdus două produse noi prin care câştigăm cu 8 la sută mai multă lumină, ştim cu toţii beneficiile pe care le aduce lumina naturală. O altă inovaţie este lipirea sticlei care ne oferă o rezistenţă mai mare în timp a sticlei şi o izolaţie fonică."

În plus, dacă sunteţi în căutarea uşilor sau geamurilor rezistente la foc trebuie să ştiţi că un standard european va obliga din toamnă acestui an producătorii să le marcheze cu eticheta CE.

Mihaela Buschbeck, Institutul Rosenheim din Germania: „Implementarea cerinţelor se face asupra materialelor de construcţii în urma încercării reacţiei la foc.”

Dragoș Matei, manager: „Pe plan mondial şi vin şi în România sticle care să respecte mediul. În produsele cărora să nu se folosească substanțe periculoase şi care să ne ajute să păstrăm un mediu mai curat."

Iar următorul pas l-au făcut cercetătorii de la Universitatea din Michigan, care au dezvoltat panourile solare transparente ce pot fi plasate pe geamuri şi vor transforma ferestrele în surse de energie verde.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Monument de prostie. Reacția responsabililor la desenele făcute pe o culă unică în lume
Monument de prostie. Reacția responsabililor la desenele făcute pe o culă unică în lume
VIDEO PROTVPLUS.RO
Programul "Roşia românească", afectat de vremea capricioasă. Prețul unui kg de tomate
Programul "Roşia românească", afectat de vremea capricioasă. Prețul unui kg de tomate
Femei obligate să se prostitueze 14 ore pe zi de către un român, în Spania
Autocar cu 60 de persoane răsturnat în Italia. Printre pasageri, mai mulți români
Accident între doi începători din Dâmbovița. Mașina unei femei a ajuns în gard
Polițist târât zeci de metri de șoferul pe care intenționa să-l tragă pe dreapta
Un cutremur s-a înregistrat miercuri seara în județul Buzău
Elena Udrea
Frații acuzați că i-au dat mită Elenei Udrea au scăpat definitiv de proces
Prima declaraţie a lui Vasile Hodiș, anchetat în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu
Dramă în Teleorman: o fetiță de 2 ani a murit, spulberată de un șofer. Sora ei, în stare gravă
Anunțul făcut de ministrul Transporturilor despre proiectul privind serviciile de ridesharing
Începe reabilitarea Autostrăzii Soarelui, între București și Fundulea. Cât durează lucrările
Tezaurul descoperit în Neamț de un poliţist căutător de comori. FOTO