Monumentul lui Avram Iancu din Huedin a fost reabilitat ca un pod: cu armătură și beton
Monumentul lui Avram Iancu din Huedin a intrat în reabilitare, dar în loc să îl readucă la forma iniţială, cei care se ocupă de lucrare au folosit o metodă bună pentru consolidarea podurilor de pe şosele.
Lucrătorii nu au ţinut cont de avizul obţinut de la Direcţia de Cultură, aşa că au îmbrăcat soclul, realizat iniţial din piatră de granit, în armatură metalică pe care apoi au betonat-o.
Statuia este opera lui Romulus Ladea, unul dintre marii sculptori ai României şi ucenic al lui Constantin Brâncuşi.
Reporter: "Dumneavoastră consideraţi că aşa, în forma aceasta, nu deterioraţi cu nimic viziunea artistului?"
Restaurator: "Nu pot să spun că nu deteriorez, este vorba despre soclu, statuia va fi curăţată chimic conform avizului."
Monumentul care-l înfăţişează pe Avram Iancu a fost realizat în urmă cu 50 de ani, iar acum se află în proces de restaurare. Însă cei care s-au angajat să recondiţioneze statuia NU au ţinut seama de proiectul eliberat de Primărie și avizat de Direcția Județeană de Cultură Cluj, aşa că au acoperit soclul monumentului cu armătură metalică și un strat de beton.
Mircea Moroșan, primar: "Cei de la monumente le-au dat un aviz pentru înlocuirea elementelor de piatră afectate cu acelaşi tip de rocă. Se pare că dânşii nu au respectat avizul de la monumente."
De cealaltă parte, iniţiatorii lucrării susţin că soluţia găsită de ei este una bună.
Cristian Cosma, proiectant: "Datorită fenomenului de îngheţ - dezgheţ, apa de sub plăcuța statuii s-a infiltrat în statuie şi are loc o degradare foarte mare a soclului. Pietrele există posibilitatea să cadă."
În cele din urmă, Direcția Județeană de Cultură Cluj s-a autosesizat şi a dispus readucerea edificiului la starea inițială.
Victor Cobleșan, Direcția Județeană pentru Cultură Cluj: "Starea în care se află soclul nu este foarte bună, fiind lăsat fără întreţinere 50 de ani, în ploaie, partea de deasupra s-a distrus. Situaţia a fost o soluţie inginerească de consolidare, care era foarte solidă, ţeapănă, dar care nu are nicio legătură estetică cu ceea ce avea statuia sau piaţa din Huedin."
Romulus Ladea, cel care a sculptat monumentul, se numără printre discipolii lui Constantin Brâncuşi şi a realizat, de-a lungul vieţii, numeroase lucrări ce înfrumuseţează oraşele ţării.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: consolidare, monument, avram iancu, huedin, aviz,
Dată publicare:
14-11-2018 08:21