Monument de prostie. Reacția responsabililor la desenele făcute pe o culă unică în lume
Pentru 2019, statul român şi-a ales lupul dacic drept simbol al preşedinţiei Uniunii Europene.
Între timp, în Munţii Orăștiei, zidurile cetăţilor dacice din patrimoniul Unesco crapă şi cad. Duminică, la ''Romania, te iubesc!'', discutăm despre monumentele reprezentative pentru istoria şi cultura României. De pildă, cum cetăţile romane sunt distruse de corupţie şi incompetenţă, iar bisericile în care a luat naştere creştinismul modern se dezintegrează.
Paul Angelescu, corespondent Știrile ProTV: ”Mă aflu într-un monument pe care statul român îl consideră atât de important, chiar unic în lume, încât a trimis deja documente la UNESCO pentru a fi inclus în patrimoniul mondial.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Așa arată o clădire înscrisă de România în ceea ce se cheamă lista tentativă UNESCO. Adică în lista de aşteptare pentru includerea în patrimoniul mondial. Responsabilii se uită și se miră.
Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte Consiliul Judeţean: Ei, Doamne, extraordinar!”
Vintilă Mihăilescu, antropolog cultural: ”Trecutul, pentru orice stat naţional, este o resursă. Vorbesc foarte pragmatic: "La trecutu-ţi mare, mare-i viitorul". Cum argumentez eu că am dreptul să fiu națiune, să fiu un popor altul decât bulgarii, găgăuzii? Pentru că am avut un trecut nobil valoros, reprezentativ şi în ochii mei, dar şi pe scena internaţională. ”Da, domne, ăştia au făcut ceva în viaţă, sunt un popor!”.”
Locul unde s-a născut ortodoxismul se prăbușește
Tot duminică vizităm bisericile de cretă de la Murfatlar, locul unde s-a născut ortodoxismul aşa cum îl ştim şi îl practicam noi astăzi.
Petre Guran: ”E prima dovadă a creştinismului medieval. Este cel din care decurge creștinismul modern. Este matricea spirituală în care s-a format poporul român.”
Statul român vrea să includă ansamblul în patrimoniul mondial UNESCO. Locul nu poate fi vizitat de turişti.
Un sarcofag de beton cu acoperişul distrus ar trebui să le protejeze. Tot situl este atacat de infiltraţii. O echipă de cercetători a analizat situl şi a identificat toate problemele. Concluzia?
Paul Angelescu: ”Cât de mare e pericolul de la situl de la Basarabi, dacă nu se intervine?”
Rodica Ion, cercetător ICECHIM: ”Se va distruge, clar. Se va prăbuşi probabil.”
Duminică, la ”România, te iubesc!” mergem şi în Munţii Orăştie, unde blocurile de piatră din cetăţile dacice au început să cadă şi să crape. Guvernul a promis în programul de guvernare măsuri complexe pentru salvarea lor. Duminică, la ora 18, vedeţi şi reacţia ministrului Culturii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!