Românii au finanțat deficitul statului cu 22 miliarde de lei în ultimii doi ani jumătate. Dobânzile le plătesc însă tot ei
Ministrul Finanţelor spune că titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât şi pentru cei experimentaţi, astfel că românii au investit în titluri de stat 22 miliarde de lei, din 2020 până în prezent.
”Ministerul Finanţelor continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie Fidelis şi derulează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 27 noiembrie – 15 decembrie. Aceasta este a 14-a ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020”, se arată într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform News.ro.
Prin intermediul precedentelor 14 oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, 22 miliarde lei (4,5 miliarde euro).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât şi pentru cei experimentaţi, în funcţie de strategia lor şi de apetitul de risc. Siguranţa apitalului investit, faptul că titlurile de stat sunt garantate integral de către stat atât din punct de vedere al capitalului, cât şi al dobânzii aferente, au făcut românii să investească din 2020 până acum peste 22 miliarde lei. Venim cu o nouă ediţie ce oferă condiţii avantajoase, atât pentru titlurile în lei, cât şi pentru cele în euro. În plus, fapul că donatorii de sânge, eroii noştri nevăzuţi, vor beneficia de condiţii speciale, a devenit deja o tradiţie. Astfel, fiecare picătură de sânge devine o monedă de solidaritate, iar titlurile de stat devin simboluri ale generozităţii colective”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
Un adevăr uitat de politicieni când vorbesc de titlurile de stat: dobânzile sunt plătite tot de contribuabili
De la finele lui 2020 până în septembrie anul acesta datoria guvernamentală a României a crescut de la aproximativ 500 de miliarde de lei la nu mai puțin de 759 de miliarde de lei, dintre care 90 de miliarde de lei doar în primele nouă luni ale acestui an.
Datoria guvernamentală reprezintă suma totală a împrumuturilor făcute de stat pentru a acoperi deficitul bugetar (diferența dintre cheltuielile publice și venituri publice). Una dintre sursele de finanțare a deficitului bugetar este și împrumutul de la populație, prin titluri de stat achiziționate de persoane fizice. În ultima perioadă dobânzile oferite de stat populației sunt mai mari decât cele oferite băncilor.
În final, însă, merită precizat că dobânzile la acele titluri de stat, la fel ca la nivelul întregii datorii guvernamentale, sunt plătite, evident, tot din banii contribuabililor și sumele nu sunt deloc mici.
În 2020 statul român a plătit în contul dobânzilor la datoria guvernamentală peste 29 de miliarde de lei, în creștere masivă de la cele 18 miliarde plătite în anul precedent.
Anul acesta, în doar primele nouă luni, dobânzile la datoria guvernamentală au costat 23,55 miliarde de lei, în creștere de la 20,9 miliarde de lei în perioada similară din anul precedent.
Sursa: News.ro
Etichete: bucuresti, marcel bolos, titluri de stat, bursa, datorie publica, bvb,
Dată publicare:
27-11-2023 14:28