Calculul lunar al românilor: 76 de lei pe sport și cultură, 150 de lei pe țigări și băutură
Românii dau de două ori mai mulţi bani pentru băutură şi ţigări decât pentru activităţi în aer liber. În plus, doar 15 la sută dintre noi îşi fac timp pentru o oră de sport pe săptămână, iar asta ne afectează sănătatea.
Ca să schimbe situaţia, specialiştii propun reducerea TVA pentru parcurile de recreere.
Gabriel este şofer de TIR, iar soţia lui lucrează într-un restaurant din Spania. Pentru că muncesc din zori şi până seara, văd ieşirea într-un centru de recreere ca pe un lux.
Gabriel Constantin: „Mi se par preţurile exagerate. Oriunde te-ai duce sunt preţurile foarte piperate."
Pentru recreere şi cultură, un român dă într-o lună puţin peste 76 de lei, adică doar 3,5 la sută din venituri, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Oamenii dau, însă, dublu pentru alcool şi tutun.
„Un pachet de ţigări e 20 de lei şi o intrare aici pe abonament e tot 20 de lei, deci e cam acelaşi lucru."
Spre deosebire de noi, francezii alocă activităților de relaxare 8 la sută din bugetul de consum, iar germanii 11%, indică analiza unei companii de consultanţă în afaceri. Nu este de mirare că vesticii sunt mai sănătoşi, mai relaxaţi şi trăiesc mai mult.
Mircea Popa este pensionar şi confirmă teoria. Ca să îşi întărească sănătatea, bărbatul are de 10 ani un abonament la un complex acvatic din Braşov unde înoată, merge la saună şi participa la şedinţe de masaj.
Mircea Popa, pensionar: „Din venitul meu lunar, investesc pentru recreere în jur de 30 la sută. Nu mi se pare mult. Aş cheltui mult mai mult dacă aş merge la doctori, la operaţii, la farmacie."
Pentru că românii nu sunt interesaţi, în ţară există doar câteva zeci de centre de sport. Majoritatea sunt concentrate în Bucureşti şi în oraşele din Transilvania şi se aglomereză doar în zilele de sărbătoare.
Mihai Harhoi, administrator centru de recreere: „Avem în mare cam aceeaşi clientelă, care este în creştere. O creştere foarte mică, dar este în creştere."
Aşadar, ieşirile la grătar încă ni se par mult mai atractive. Câteva ore petrecute într-un parc de aventură sunt pentru mulţi costistisitoare.
Stephane Combremon, director parc de aventură: „O familie cu patru persoane...asta reprezintă 200 de lei pentru o distracţie de trei ore.”
Reporter: „Dacă s-ar reduce preţul, ai veni mai des?”
Robert, turist: „Probabil, cred că da."
Ca să încurajeze activităţile de recreere, unele companii de consultanță propun pentru acestea reducerea TVA. În opinia lor, măsura ar duce la o creştere cu 30 la sută a afacerilor în domeniu până în 2021.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!