Românii adună tot mai multe ore de muncă pe an, în timp ce unii angajați din vest vor merge câte 4 zile pe săptămână la birou
De la un an la altul, românii adună tot mai multe ore petrecute la muncă. În schimb, cei mai mulţi europeni lucrează mai puțin, dar sunt mai productivi. De altfel, unii angajați din vest vor merge doar câte 4 zile pe săptămână la birou.
Reducerea programului de lucru a fost soluția găsită de unele companii ca să nu dea oameni afară în perioada crizei sanitare.
La 24 de ani, o tănără din Brașov are două locuri de muncă și însumează aproape 10 ore de munca zilnic.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Paula Miruna Pagu, angajată: În prezent, am un job cu normă întreagă, unde lucrez ca și inginer de aproximativ zece luni în industria automotive, iar cel de al doilea job este în domeniul vânzărilor. M-am gândit că orice venit în plus este binevenit, având în vedere că prețurile au crescut și totul este mai scump.
Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că, în ultimii 5 ani, dintre europeni, românii și-au sporit cel mai mult numărul de ore de muncă.
Polonezii, croații și grecii depăsesc și ei 1800 de ore lucrate pe an. La polul opus se află nemții, danezii, olandezii care abia ajung la 1400 muncite tot anul în 2021.
De la începutul pandemiei, europenii și-au redus în medie programul de lucru saptămânal cu 2 la sută.
Specialistii în resurse umane spun că această reducere a fost soluția găsită de companii pentru a evita disponibilizările cauzate de criza pandemică.
Leonard Rizoiu, expert resurse umane: În acest moment sunt foarte căutate joburile care presupun munca în sistem hybrid sau dacă nu complet de acasă.
Timpul lung petrecut la lucru nu înseamnă neaparat și productivitate ridicată. Ultimele date Eurostat arată că în 2020 un angajat român avea o productivitate de 12.900 euro pe an, în vreme ce media Uniunii Europene este de 47.100 de euro. Deși suntem la mai puțin de o treime față de europeni, totuși, țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a productivității muncii în ultimii 15 ani.