România vrea să cumpere de la Turcia tehnologia pentru fabricarea de muniție inteligentă
Cu războiul aproape și o Rusie tot mai amenințătoare, România și Turcia strâng rândurile și pun la cale înțelegeri pentru industria de apărare.
După ce a anunțat că va cumpăra drone Bayrakhtar, țara noastră va primi tehnologie turcească pentru fabricarea de muniție inteligentă. Stocurile Armatei ar putea fi astfel asigurate mai ieftin și fără riscuri de întârzieri.
Romarm, cea mai mare companie românească din industria de apărare, este pe punctul de prelua de la producătorii turci tehnologia de fabricare a muniției inteligente: proiectile de diferite calibre, folosite pentru apărarea antiaeriană sau chiar de transportoarele Piranha 5.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Gabriel Țuțu, Directorul General al Romarm: ”Armata Română are un necesar foarte ridicat în momentul de față de muniții specializate, de muniții de tip nou și noi la Romarm încercăm să aducem în producție noi tipuri de muniție pe care să le furnizăm atât pentru sistemele de armament deja achiziționate, dar și pentru sistemele ce urmează a fi achiziționate de către armata română în viitorul apropiat. Luând în considerare și contextul din proximitatea României cu evenimentele nefericite din Ucraina, mai mult decât atât se impune urgentarea acestor procese de tranfer tehnologic”.
Înțegerea dintre Romarm și producătorii turci ar putea fi parafată săptămâna viitoare, la Istanbul.
Miza transferului de tehnologie turcească în România este uriașă. Din momentul în care fabricile de armament de la noi se vor apuca masiv de producție, asta însemnând în câteva luni, Armata României va putea să își asigure stocurile de muniție necesară dar și de calitate, la prețuri mai mici decât până acum și fără să mai aștepte livrări de la producătorii tradiționali.
Între timp, România va trebui să rezolve o altă problemă: producția internă de oțeluri speciale dar și de pulberi necesare pentru muniție. De mai bine de 15 ani, fabricile de la noi aduc praful de pușcă din import.
Virgil Bălăceanu, General: ”Echipamentele militare, calitatea muniției, pregătrirea oamenilor și asigurarea stocurilor sunt elementele absolut necesare pentru a rezista. Ori rezistența într-un scenariu aparține României, nu? Invocăm articolul 3 care cere să se pregătească în primul rând capacitățile naționale cu privire la apărare, până la articolul 5 care înseamnă apărarea colectivă”.
În momentul în care Ministerul Apărării Naționale va demara licitația, producătorii turci vor să transfere în România și tehnologia de fabricare pentru blindatele 4x4.