Investiție strategică România-SUA în domeniul militar. Județul norocos care va atrage proiectul de 220 de milioane de dolari
România a făcut primul pas ca să devină coproducător de muniție NATO, pentru tancuri și artilerie. Pentru prima dată, în industria noastră de apărare Statele Unite au fost de acord să învestească în două linii de producție a munițiilor.
Potrivit Ministerului Economiei, vor fi amenajate, în județul Dâmbovița, producția efectivă, ar trebui să înceapă în 2027, iar asta înseamnă că România va avea primul centru european de excelență, pentru muniții NATO.
Localitățile Dragomirești și Petrești din Dâmbovița, vor deveni un punct strategic important în industria de apărare a Europei. Aici urmează să fie amenajate, în cadrul unor uzine din subordinea Romarm, linii de producție pentru muniție de calibru 155 și 120 milimetri. Ministerul Economiei a semnat deja scrisorile de solicitare pentru coproducția România-SUA în valoare de 220 de milioane de dolari.
Bogdan Gruia-Ivan, ministrul Economiei: „În companiile deținute de Ministerul Economiei care au capital de stat aducem cea mai nouă tehnologie și începem să producem muniție compatibilă NATO, compatibilă cu tancul Abrams cumpărat de armata romană din SUA și începem să și exportăm către alte țări. Ce facem concret, noi avem terenurile, halele de producție, cumpărăm cu ei proprietate intelectuală, iar profitul obținut în urma vânzării a tot ce înseamnă muniție va fi împărțit conform înțelegerii între noi și partenerul american”.
Ca să producă muniții, România are nevoie și de investiții în fabrici de pulberi și explozivi.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Horia Botiș, vicepreședintele grupului pentru industrie al NATO: „În momentul de față, există probleme mari în lanțul de aprovizionare cu TNT, RDX și HMX, materii care intră în componența unor muniții. Ele provin din China, India sau alte zone care nu ne sunt accesibile asta crește mult și prețul muniției.”
Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, Ministerul Economiei anunță că deja sunt făcute cele mai mari investiții în fabricile de armament din ultimii 40 de ani.
Bogdan Gruia-Ivan, ministrul Economiei: „Suntem în negocieri avansate și până la finalul anului vom avea în funcțiune două linii de producție de explozibili TNT și RDX cu tehnologie din Germania. Pe de alt aparte avem un proiect important să producem pulberi în România la Pirochim Victoria. Chiar în aceste ore am finalizat scrisorile de intenție către Rheinmetal ca să ne agreem pe forma finală. Pe de altă parte investim la Carfil în Brașov 20 de milioane de euro, construind de la 0 prima fabrică de armament din ultimii 40 de ani în România.”
Tot la Carfil Brașov vor fi asamblate în luna iulie primele drone militare sub licență americană. După transferul de proprietate, Ministerul Economiei estimează o producție de 3.500 de drone anual.
Ca să atingă aceste obiective, România primește de la statele unite un împrumut de 920 de milioane de dolari la care se adaugă încă un miliard de euro din bugetul statului.