România trebuie să modifice legea pensiilor speciale ca să primească miliardele din PNRR. Condițiile impuse de Bruxelles
Pentru ca România să primească 3 miliarde de euro din PNRR, Comisia Europeană impune noi condiții pentru legea pensiilor speciale.
Europenii le-au transmis politicienilor că legea trebuie modificată în Parlament, astfel încât pensiile speciale să fie calculate în funcție de veniturile din ultimele 48 de luni, sumele care nu provin din contribuții să fie impozitate cu 20%, iar modificările să se aplice de anul viitor.
Legea pensiilor speciale, a fost declarată neconstituțională și parlamentarii o țin, de două luni, în sertar.
Pensille speciale ar trebui modificate după mai multe reguli, au transmis oficialii de la Comisia Europeană. Aceștia ar fi recomandat ca pensiile speciale să se calculeze în funcție de veniturile din ultimele 48 de luni de activitate față de ultimele 12 luni cum este prevăzut acum în lege.
Procentul de 15% trecut în lege drept un impozit pe partea de necontributivitate a pensiei ar trebui majorat la 20 de procente, dacă e să ne luăm după ce recomandă europenii.
Acest impozit nu se va aplica celor care au venituri mai mici de 4.000 de lei net. Tot oficialii de la Bruxelles ar fi cerut ca perioada de grație, în care să nu se aplice modificările să nu fie de cinci ani, ci de un an cel mult.
Reporter: Care sunt condițiile impuse?
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Unele de bun simț care acum echipa tehnică le discută”.
Reporter: Adică?
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „O să le vedeți când se termină negocierile, dar din punctul meu de vedere sunt încheiate”.
Curtea Constituțională susține în motivarea din august că legea pensiilor speciale nu este constituțională și că nu poate fi aplicată discreționar. Liderii PNL și PSD vorbeau atunci despre o sesiune extraordinară în care să schimbe rapid articolele neconstituționale, dar discuțiile nu au avansat nici până acum.
Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din camera deputaților: „Ciolacu ne-a amenințat în vară va convoca parlamentul în sesiune extraordinară, era Rambo. Au trecut aproape două luni de la decizia CCR, nu știu ce așteaptă”.
Legea pensiilor speciale astfel modificată ar trebui adoptată până pe 15 octombrie, când este și termenul de depunere a cererii trei de plată pentru cele 3,14 miliarde de euro din PNRR.
În România sunt aproape 200.000 de pensionari care își primesc banii în baza unor legi speciale. Cele mai mari, adică peste 21.000 de lei sunt ale foștilor magistrați.