Legea pensiilor speciale a trecut cu scandal de comisiile de specialitate. Care sunt principalele modificări
Legea pensiilor speciale a trecut cu scandal de votul senatorilor din comisiile de specialitate. Potrivit proiectului, cei aproape 10.000 de beneficiari vor plăti un impozit de până la 15% şi nu vor mai cumula mai multe pensii speciale.
De asemenea, pensia nu va putea să depăşească leafa încasată până la retragerea din activitate. Sindicaliștii din Apărare și Interne, invitați la discuții, au protestat vehement.
La dezbaterea legii privind pensiile speciale, s-au purtat discuții în contradictoriu între senatorii USR și reprezentanții armatei și ai internelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vasile Zelca, președintele SNPPC: "Avem mai multe mașini de poliție în curte decât oameni la muncă”.
Cristian Seidler, deputat USR: ”Aveţi 600 de BMW”.
Vasile Zelca, președintele SNPPC: ”Dacă conflagrația de la est se extinde, nu o să aibă cine să introducă glonţul pe ţeavă”.
Mircea Dogaru, sindicatul cadrelor militare: ”Păi dați-ne și nouă drepturi - să ne deplasăm, să vorbim liber, să avem afaceri. Sunt 14 ani de când statul ne loveşte sistematic și nu ne mai recunoaște drepturile”.
Radu Mihail, liderul senatorilor USR: ”Statul ăsta despre care vorbiți va explicat ce înseamnă să treceţi pe contributivitate? Să nu vă mai aibă la mână? Să nu vă mai folosească”.
Gheorghiță Mândruţă, senator PNL: "Destabilizarea armatei are efecte devastatoare în societate. Vorbea cineva de salarii. Păi vă spun că în construcţii, un şofer auto are salariu de la 6-7-8 mii de lei".
Potrivit legii, pensiile speciale nu pot fi mai mari ca ultimul salariu primit, nu se vor mai putea cumula, iar cele mai mari decât salariul mediu vor fi taxate diferențiat. Puterea s-a lăudat că a eliminat din calculul pensiei cinci sporuri, dar rămân totuși multe altele. Proiectul a trecut cu voturile PSD și PNL.
Amendamentele USR care prevedeau eliminarea tuturor pensiilor speciale şi trecerea acestora pe principiul contributivității au fost respinse. Excepție ar fi făcut doar magistrații, pentru care opoziția propunea recalcularea.
Irineu Dârau, senator USR: ”Pensiile speciale rămân neatinse”.
Proiectul ar trebui să primească un vot în plenul Senatului, iar apoi va fi trimis spre analiză Comisiei Europene. Recalcularea pensiilor speciale a fost condiția pe care europenii au impus-o României prin PNNR, iar în joc sunt trei miliarde de euro.