COD PORTOCALIU de ninsori în sudul țării. Ger puternic în București până vineri
Meteorologii au emis o nouă avertizare de ninsori abundente, valabilă pentru județe din sudul țării. De asemenea, ANM a anunțat că gerul va persista în Bucureşti până pe data de 2 martie, iar maxima termică NU va depăşi minus 7 grade Celsius.
Sudul ţării este în continuare sub cod portocaliu de viscol. Problemele cele mai mari sunt în judeţele Teleorman, Girgiu, Olt, Ialomiţa şi Călăraşi. Mai multe drumuri sunt închise, iar în cazurile unor pacienţi a fost nevoie de intervenţia şenilatelor.
Frigul a făcut și două victime: o femeie de 74 de ani din Galați și una de 83 de ani din Ialomița. 22 de drumuri naționale sunt închise din cauza troienelor de zăpadă care s-au așternut pe ele. Detalii, AICI.
Desfășurarea evenimentelor live update:
UPDATE ora 13.00 Gerul va persista, în Bucureşti, până vineri
Gerul va persista, în Bucureşti, până pe data de 2 martie, maxima termică nu va depăşi minus 7 grade Celsius, în timp ce noaptea temperatura va coborî până la minus 19 grade Celsius, posibil chiar mai scăzută la periferia oraşului, conform prognozei speciale pentru Bucureşti emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru perioada 27 februarie - 2 martie 2018.
În cursul zilei de marţi, 27 februarie, temperatura maximă în Capitală va fi de minus 7 grade Celsius, iar intensificările de vânt vor amplifica senzaţia de rece. Treptat, atât ninsoarea cât şi vântul vor diminua în intensitate.
Stratul de zăpadă va mai creşte cu aproximativ 3 centimetri, iar rafalele vor mai atinge la începutul zilei 40 - 50 km/h, în scădere după-amiaza, spre 30 - 35 km/h, trecător spulberând zăpada.
Începând de marţi seara şi până miercuri dimineaţa, meteorologii avertizează că va fi ger, iar temperaturile minime vor atinge minus 12 - minus 10 grade Celsius. În a doua parte a intervalului, ninsoarea se va intensifica şi se va depune strat nou de zăpadă, peste cel existent, de 5 - 10 centimetri. Vântul va creşte treptat în intensitate şi va avea viteze la rafală dimineaţa de 40 - 50 km/h, spulberând zăpada şi viscolind ninsoarea.
De asemenea, în perioada 28 februarie, ora 8:00 - 1 martie, ora 8:00, valul de frig va persista şi va fi ger în cea mai mare parte a intervalului, în intensificare noaptea, când temperatura va coborî până la minus 15 şi minus 14 grade, mai scăzută până în jur de minus 18 grade la periferie. Maxima termică nu va depăşi minus 7 şi minus 6 grade Celsius.
"În cursul zilei va continua să ningă moderat cantitativ, cu depunere de strat nou de zăpadă, în general de 6 - 8 centimetri, iar vântul va sufla în general moderat, cu unele intensificări în prima parte a zilei, când rafalele vor mai atinge 40 - 45 km/h, spulberând şi viscolind zăpadă. După-amiaza vântul va slabi semnificativ în intensitate, dar va continua să ningă până la începutul nopţii. Grosimea totală a stratului de zăpadă, când va înceta ninsoarea, va fi în medie de 20 - 35 centimetri", arată prognoza emisă pentru Bucureşti, potrivit Agerpres.
Conform ANM, de joi dimineaţa, de la ora 8:00, până vineri, la ora 8:00, gerul va persista în cea mai mare parte a intervalului, maxima termică nu va depăşi minus 7 grade Celsius, iar noaptea temperatura va coborî până la minus 19 - minus 16 grade Celsius, posibil mai scăzută la periferia oraşului. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizarea pentru Capitală în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
UPDATE 11:30 Peste 400 de persoane au fost deblocate şi au avut loc 17 intervenţii cu şenilate şi utilaje de deszăpezire pentru transportul mai multor persoane care s-au aflat în diverse situaţii medicale de risc, în ultimele 24 de ore, informează MAI.
Potrivit unui comunicat de presă, ca urmare a fenomenelor meteorologice severe au fost semnalate efecte în 16 judeţe (Argeş, Bacău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu,Ilfov, Ialomiţa, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vrancea) şi în municipiul Bucureşti.
Totodată, potrivit sursei citate, marţi dimineaţă erau închise autostrăzile A2 şi A4 (Ovidiu - Agigea) şi 24 de segmente de drumuri naţionale, iar pe alte tronsoane se circulă cu restricţii de tonaj. Traficul rutier pe marea majoritate a drumurilor naţionale şi judeţene din judeţele aflate sub avertizare cod portocaliu, în special în Constanţa şi Teleorman, se desfăşoară cu dificultate în condiţii de iarnă şi carosabil acoperit.
Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat aproape 17.000 de pompieri, poliţişti, jandarmi cu peste 7.500 de mijloace tehnice.
UPDATE 10:35 Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, un nou Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol, valabil pentru 7 judeţe din sudul ţării, până miercuri seara la ora 20:00.
Judeţele care se vor afla sub incidenţa Codului portocaliu de miercuri dimineaţa de la ora 06:00 sunt Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea.
În aceste zone vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale în general de 55 - 65 km/h şi local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată şi troienită iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.
Pe de altă parte, a fost emis un Cod galben care vizează tot ninsori însemnate şi viscol şi este valabil de marţi noapte, de la ora 23:00, până miercuri noapte, la ora 23:00, în Capitală şi în 11 judeţe, respectiv Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Teleorman, Dolj şi Mehedinţi.
Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat aria ninsorilor va fi în extindere, începând din sud-vest şi va cuprinde jumătatea de sud a ţării.
În Muntenia, Dobrogea, precum şi în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei ninsorile vor fi local însemnate cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă.
Vântul se va intensifica treptat pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri (27/28 februarie) şi va avea viteze de 45 - 55 km/h, iar miercuri (28 februarie) în sud-est rafalele vor depăşi temporar 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând şi troienind zăpada şi diminuând vizibilitatea.
Totodată, ANM a restrâns la 4 numărul judeţelor aflate marţi, până la ora 14:00, sub Cod portocaliu de viscol. Este vorba despre Constanţa,Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi, zone afectate de intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de 55 - 70 km/h, ninsoare viscolită, zăpadă spulberată şi troienită şi vizibilitate scăzută.
Tot marţi, în intervalul 10:00 - 18:00, este un Cod galben de ninsori moderate, intensificări ale vântului şi viscol valabil în judeţe din sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei. Este vorba despre judeţele Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova,Giurgiu, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. Codul galben este valabil şi în Capitală.
În acest zone va mai ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va sufla în general moderat, temporar cu intensificări de 40 - 50 km/h, izolat mai mari în judeţele Brăila şi Buzău, viscolind şi spulberând zăpada.
La sfârşitul săptămânii trecute, Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizat că un val de frig va cuprinde treptat toată ţara, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, iar Capitala şi 27 de judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se vor afla sub Cod portocaliu de ger, în timp ce 13 judeţe vor fi sub Cod galben.
Potrivit unei avertizări meteorologice emise sâmbătă de ANM, valul de frig va cuprinde treptat toată ţara, în perioada 25 februarie, ora 3:00 - 1 martie, ora 10:00, şi va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10 - 15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, cod portocaliu, iarna, ninsori, zapada, ger,
Dată publicare:
27-02-2018 07:53