România și Ucraina au semnat un memorandum privind tranzitul produselor ucrainene și construcția unui pod peste Tisa
România și Ucraina au semnat miercuri un memorandum privind "asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina - România şi a infrastructurii rutiere conexe".
Documentul a fost semnat de premierul Marcel Ciolacu şi de omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, la finalul şedinţei comune a executivelor celor două ţări, desfăşurată la Kiev.
De asemenea, a fost semnat un acord între Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernul României privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa romano-ucraineană, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe lista documentelor semnate la finalul şedinţei comune a celor două executive se află şi un Protocol de implementare între Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernul României a Acordului între Ucraina şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor, dar şi un Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare.
Totodată, a fost semnat un Memorandum de înţelegere în domeniul farmaceutic, dar şi o Declaraţie de intenţie între Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii din Ucraina.
Reacția Comisiei Europene
Comisia Europeană a transmis că salută semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei, care va contribui şi mai mult la sporirea capacităţii culoarelor de solidaritate, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina în urma agresiunii Rusiei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
România are un rol esenţial în funcţionarea culoarelor de solidaritate şi colaborează în mod constructiv cu toate părţile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE şi Ucraina.
Comisia sprijină în continuare implementarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina şi a planului de acţiune ucrainean privind exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere şi a operaţiunilor de transport.
Îmbunătăţirea trecerii frontierei dintre Ucraina şi România, prevăzută de acest memorandum, nu numai că va servi nevoilor imediate de import şi de export ale Ucrainei, ci o va ancora ferm în spaţiul transporturilor din UE. Finanţarea este deja disponibilă, din bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în timp ce viitorul Mecanism pentru Ucraina va contribui suplimentar la reconstrucţia şi dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei şi a conexiunilor acesteia cu UE.
Sursa: StirilePROTV
Etichete:
Dată publicare:
18-10-2023 16:14