România se deșertifică. Incendiile din Grecia sunt semnalul de alarmă pentru noi
Cel mai recent raport ONU plasează jumătatea sudică a României, Grecia, Turcia și nordul Africii în aceeași regiune climatică fierbinte.
Duminică, de la ora 18.00, la „România, te iubesc” urmăriți un reportaj care începe în inima incendiilor devastatoare din Grecia și continuă în zonele din țara noastră cele mai amenințate de schimbarea rapidă a climei. Aflați și cât sunt de pregătite autoritățile pentru ce urmează.
Planeta arde. Din taigaua siberiană până în pădurea californiană. Este atât de uscat încât până şi un fir de iarbă poate porni un incendiu zilele acestea. Dacă pădurile sunt plămânii plantei, aşa arata cancerul...
Bogdan Antonescu - cercetător fenomene meteo extreme: „E cumva un preview la ce ne aşteaptă...cum o să fie în viitor. La asta mă gândesc, vara asta e un exemplu foarte bun”
În august, Grecia, a doua casă pentru milioane de români pe timpul verii, a fost devastată de incendii. Am fost în mijlocul lor.
Paul Angelescu, reporter PRO TV: „Sunetul flăcărilor este terifiant, căldura degajată la fel, iar fumul de-a dreptul înecăcios, transformă totul într-un infern.”
Reporter: E posibil să vedem în România ce s-a întâmplat în grecia?
Roxana Bojariu – director al departamentulului Schimbări Climatice ANM: „Din păcate, da. Spun da, pentru că şi în România exista o tendinţă de creştere a temperaturii care vine cu o tendinţă de creştere a intensităţii valurilor de căldură.”
În cel mai recent raport ONU despre schimbările climatice, România e împărţită în două. Jumătatea sudică, adică Bărăganul şi Dobrogea, intra în regiunea mediterana împreună cu Grecia, Turcia, Italia sau nordul Africii, unde au fost temperaturile record şi incendiile din această vară. Mergem să vorbim cu agricultorii despre lipsa apei.
„Vă aflaţi la Nazarcea, Constanța, şi n-a mai plouat de 40 de zile aproximativ”, spune un om al locului.
Apoi intrăm în ministere să întrebăm despre irigaţii.
Reporter: Ce s-a realizat concret?
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Acolo sunt lucrări în derulare”
Reporter: Ce lucrări?
Adrian Oros: „În derulare”
Reporter: Ne puteţi da un exemplu?
Adrian Oros: „Altă întrebare”.
Investigăm şi motivele secării unui lac întreg din Deltă.
Bogdan Bola – deputat: „Să dispară un lac de 850 de hectare pentru că nu au fost în stare să decolmateze 2 kilometri de canal, mie mi se pare jignitor.”
Suntem în pădurea Caraorman, monument al naturii. Există însă un proiect de 9 milioane de lei pentru combaterea incendiilor.
La ”România, te iubesc” vă prezentăm efectele devastatoare ale incendiilor din Grecia, cum au fost afectaţi localnicii. Apoi, cu ajutorul experţilor, aflăm ce ne aşteaptă pe noi, în România.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, Romania te iubesc, desertificare, seceta romania,
Dată publicare:
11-09-2021 19:02