România riscă sancțiuni europene pentru că nu a aplicat directiva pentru atragerea de personal calificat din afara UE
România riscă sancțiuni europene pentru că nu a aplicat o directivă pentru atragerea de personal calificat din afara Uniunii.
Este vorba despre așa-numita carte albastră prin care profesioniști din țări precum Sri Lanka sau Pakistan și-ar găsi mai ușor de lucru în statele membre.
Măsura i-ar ajuta și pe patronii noștri care le cer autorităților de multă vreme să facă mai flexibliele condițiile pentru a aduce în România profesioniști, nu doar muncitori necalificați.
Într-un restaurant de la malul mării, 40 de angajați sunt din străinătate, majoritatea din Bangladesh și Sri Lanka.
Reporter: Pe ce posturi și cum sunt ei?
Matei Datcu, proprietarul unui restaurant pescăresc: „Inclusiv grădinar, prăjitor pâine, bucătari, ospătari, debarasatori, peste tot, tăiat pește, pescari. Uitându-mă prin CV-urile lor câțiva au și diplome de studii superioare”.
Până pe 18 noiembrie anul trecut, România ar fi trebuit să transpună în legislația națională o directivă europeană pentru atragerea de angajați înalt calificați din afara Uniunii Europene. Dar nu a făcut asta și Comisia Europeană a anunțat că a deschis o procedură de sancționare a tarii noastre.
Directiva europeană prevede ca orice imigrant care aplică pentru o slujbă în Uniunea Europeană trebuie să vină și cu documentele care le atestă calificările profesionale. Iar aici încep problemele. Pentru că sunt diplome care nu sunt recunoscute de statele membre. Comisia Europeană admite că trebuie simplificată birocrația care stă în spatele solicitărilor, mai ales când vine vorba de acordarea permiselor de muncă, dar susține că aceste probleme trebuie rezolvate de fiecare stat membru în parte.
Alin Mituță, europarlamentar: „România va avea două luni de zile să pună în legislația națională această directivă europeană care avea termenul în noiembrie 2023. Dacă nu se întâmpla acest lucru, România se poate trezi inclusiv cu amenzi pentru neaplicarea tratatelor”.
În ultimii ani, patronii au adus lucrători asiatici și africani, în special necalificați. Acum, însă, e nevoie și de calificați în domenii în care toată Uniunea Europeană suferă de lipsă de personal, de exemplu în sănătate.
Specialiștii în imigrare spun că pentru profesiile de medic, de pildă, nu e nevoie doar de recunoașterea studiilor de atare, mai sunt de parcurs și alți pași birocratici. De altfel, întregul proces de aducere a unui lucrător străin înalt calificat e de durată, iar salariile oferite nu trebuie să fie mai mici decât salariul mediu brut din România, care acum este de 7.500 de lei.
Andreea Gheorghe, specialist imigrare companie resurse umane: „Pentru că aceștia trebuie să treacă obligatoriu prin etapa de recunoaștere a studiilor, acest proces poate să dureze minimum 6 luni până ajung în țară plus minimum 3-4 luni pentru a obține permisele de ședere”.
Deși cererea venită de la patroni este mult mai mare, Guvernul a aprobat pentru anul acesta un număr de 100.000 de lucrători din afara Uniunii.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, muncitori straini,
Dată publicare:
26-01-2024 19:48