România poate să reducă consumul de gaz cu 15%, fără suferință, spune președintele Iohannis. Putem chiar să ajutăm vecinii
„Putem reduce consumul de gaz, fără ca cineva să stea în frig și fără să închidem sectoare întregi ale industriei românești.”
Este declarația președintelui Klaus Iohannis, care a anunțat că autoritățile au făcut o analiză și putem reduce cu 15% consumul de gaze, așa cum s-a convenit la nivel european, momentan voluntar.
Mai mult, fiind producător de gaz, statul român își poate ajuta vecinii, dacă vor ajunge într-o situație disperată la iarnă.
Așa cum s-a stabilit la nivel european, în caz de urgență, dacă rușii vor opri gazul, statele membre trebuie să își ajute vecinii.
Rețeaua de gaz a României este conectată prin două puncte, pe la Ruse și Negru Vodă, cu vecinii bulgari, țară puternic dependentă de gazul rusesc, care mai poate primi din Grecia, prin noul interconector Grecia-Bulgaria. Am putea trimite gaz și Ungariei, în caz de nevoie, prin vestul țării, și, bineînțeles, Republicii Moldova, care nici nu are altă variantă de sprijin.
Este posibil, din punct de vedere tehnic, să ajutăm și alte state europene, din vestul Europei, cum ar fi Germania, însă nu direct, pentru că ar fi foarte scump ca gazul să ajungă până acolo.
Aura Săbăduș, jurnalist specializat în energie, ICIS Londra: „Dacă duci din România până în Germania, trebuie să plătești capacitate la granița cu Ungaria, apoi granița Ungariei cu Austria, apoi Austria cu Germania. Astea sunt toate taxe care se adună și când ai un preț foarte mare este deja foarte mult. Ceea ce poți să faci ar fi un sistem de swap, adică eu livrez în Ungaria, ungurii la rândul lor au un sistem de swap în Austria, și Austria vinde mai departe către Germania.”
În acest fel am întoarce ajutorul, spun specialiștii, pe care îl primim la rândul nostru de ani de zile, de la statele dezvoltate din Europa. De exemplu, prin fonduri europene pentru proiecte de infrastructură sau digitalizare. În plus, dacă o țară ar avea probleme economice, mai ales una mare, ca Germania, acestea s-ar răsfrânge până la urmă și asupra noastră.
Sorin Elisei, expert energie, Deloitte: „Cred că solidaritatea europeană funcționează la nevoie, să îți ajuți vecinii și, bineînțeles, prietenii, alte state membre, în așa fel încât, pe o perioadă scurtă de timp, ceea ce livrezi poate ajuta la funcționarea economiei sau la furnizarea de gaze pentru populație. Trăim într-o economie europeană interconectată. Prin refuzul de a ajuta nu am face decât să contribuim la blocarea economiei.”
Declarația președintelui Klaus Iohannis
Șeful statului susţine că România îşi poate reduce consumul cu 15%, aşa cum ne recomandă europenii.
Klaus Iohannis: „Este înțelept să economisim acolo unde se poate, repet, acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Aici nu vorbim de o reducere a consumului cu 15% față de ce avem acum, ci o reducere cu 15% față de media ultimilor ani și calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei românești.”
Din păcate, consumul s-a redus deja în România, după ce multe fabrici și-au oprit activitatea total sau parțial din cauza prețului uriaș al gazului. De exemplu, Azo Mureș, Alum Tulcea sau Alro Slatina.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis, consum gaze, reducere consum,
Dată publicare:
29-07-2022 19:53