Primul mare oraș care a oprit încălzirea și apa caldă, din cauza crizei energetice. Se anunță o explozie a facturilor
Orașul german Hanovra a oprit încălzirea și apa caldă în toate clădirile publice, din cauza crizei gazelor din Rusia. Este primul oraș mare care ia o astfel de măsură, după ce Rusia a redus livrările de gaze către Germania, potrivit BBC.
Germanilor li s-a transmis să se aștepte la măsuri dure de reducere a consumului de gaze și la facturi mai mari la energie.
În încercarea de a economisi energie, orașul Hanovra, din nordul Germaniei, a decis că apa caldă nu va mai fi disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice sau la dușurile de la piscine și săli de sport.
De asemenea, fântânile publice au fost oprite pentru a economisi energie, iar clădirile importante, precum primăria și muzeele, nu vor mai fi iluminate pe timp de noapte pe clădirile importante.
Primarul Belit Onay a spus că obiectivul este reducerea consumului de energie al orașului cu 15%, ca reacție la o „lipsă iminentă de gaz”, care a reprezentat o provocare semnificativă pentru marile orașe.
Regulile se aplică și la încălzire. Clădirile publice nu vor mai primi căldură din aprilie până la sfârșitul lunii septembrie, în fiecare an. De asemenea, temperaturile în interior vor fi limitate la cel mult 20 de grade pentru restul anului, cu unele excepții.
De asemenea, orașul interzice aparatele portabile de aer condiționat, radiatoarele și caloriferele.
Politica autorităților locale este în concordanță deciziile anunțate la Berlin săptămâna trecută, deoarece Germania se luptă pentru a-și construi rezervele de gaze înainte de iarnă. Alte orașe - precum Augsburg din Bavaria - și-au introdus deja propriile măsuri, cum ar fi închiderea fântânilor publice.
Ținta de reducere de 15% la Hanovra corespunde obiectivului la nivelul UE de a reduce dependența de gazul rusesc.
Iar joi, Germania a confirmat că o suprataxă la gaz anunțată pentru consumatori ar putea fi mult mai mare decât se anticipa anterior, pentru a încerca să se asigure că marile companii energetice nu vor da faliment în lunile următoare. „Nu putem spune încă cât va costa gazul în noiembrie, dar vestea amară este că, cu siguranță, sunt câteva sute de euro pe gospodărie”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.
Unele estimată arată că taxa ar putea crește facturile la gaze achitate de familiile germane cu 500 de euro pe an.
Germania s-a bazat mult timp pe gazul rusesc pentru nevoile sale energetice, dar recent Rusia a redus livrările ca răspuns la sancțiunile impuse de UE Moscovei după invadarea Ucrainei.
Livrările de gaze rusești reprezintă acum aproximativ un sfert din nevoile Germaniei, comparativ cu mai mult de jumătate înainte de război.