Romania, pe ultima suta de metri cu fondurile europene. Solutiile gasite de Ciolos pentru a pierde cat mai putini bani

Dată publicare: 20-11-2015 13:13
Dată actualizare: 23-11-2015 01:08


Premierul Dacian Ciolos vrea sa aduca experti si consilieri din strainatate care sa lucreze cu romanii din institutiile subordonate guvernului. Spera astfel sa apara un suflu nou si sa imbunatateasca absorbtia fondurilor europene.

Dacian Ciolos spune ca trebuie luate rapid masuri pentru a evita pierdera fondurilor europene, in conditiile in care mai sunt doar sase saptamani pana cand Romania poate sa acceseze miliardele de euro puse la dispozitie din bugetul 2007-2013.

Premierul a spus ca a descoperit, in doar 3 zile de cand e in functie, ca Programul Operational Regional, de exemplu, este blocat, in acest moment, desi suntem intr-o cursa contra-cronometru: la finalul lui 2015 pierdem sansa de a accesa miliardele de euro din bugetul UE pentru 2007-2013.

Asa ca seful guvernului vrea sa aduca experti de la Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii, BERD sau Comisia Europeana, care sa dea consultanta functionarilor din ministerele de la Bucuresti, pentru a creste absorbtia fondurilor UE.

Dacian Ciolos: “Sa aducem experti din state membre care au experienta in elaborarea unor preceduri si criterii de recrutare si evaluare a personalului administrativ pentru ca pe toate posturile care sunt vacante acum si vrem sa facem anagajari sa facem angajari pe baze de criterii clare, transparente.”

Premierul spune ca va urmari personal cum sunt alesi oamenii care lucreaza cu fonduri europene. Din cele 20 de miliarde pe care le-am primit pentru perioada 2007-2013 vom pierde aproximativ 6 miliarde, pentru ca n-am fost in stare sa-i cheltuim. Anul acest am trecut pe alt buget, 2014-2020, unde ne-au fost alocate 38 de miliarde. Dar si aici am inceput cu stangul.

Dacian Ciolos: “Sunt foarte multe lucruri care nu-a fost facute. Trebuie terminat sistemul informatic care inca este nefunctional. Procedurile de acreditare inca nu sunt finalizate, sunt putine proiecte care sa fie pregatite.”

Ciolos s-a intalnit vineri la guvern cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii si au discutat despre lupta anticoruptie si situatia de securitate din regiune. I-a primit apoi si pe Comisarul European Corina Cretu, dar si pe ambasadorul Chinei.

Un element inedit a fost facut astazi public de ONG-ul "Romania Curata": toti ministrii lui Dacian Ciolos ar fi semnat ieri declaratii de integritate. Au declarat pe propria raspundere ca nu au fost implicati in acte de coruptie, conflicte de interese ori traseism politic, nu au fost membri ai partidului comunist si nu au colaborat cu fosta securitate.