Romania, in fata unei "iminente" situatii de criza in sistemul energetic. Ce se va intampla in cazul unui nou val de frig

Ultimul update: Luni 16 Ianuarie 2017 07:33
Data publicarii: Vineri 13 Ianuarie 2017 09:58
Categorie: Actualitate

Autoritatile se pregatesc pentru "iminenta aparitie a unei situatii de criza" in sistemul energetic national, anunta Ministerul Energiei, care a obtinut o Hotarare de Guvern cu masuri exceptionale.

Daca in urmatoarea luna Romania va fi lovita de un alt val de frig, exporturile de energie electrica vor fi limitate sau sistate, iar in cazuri extreme, chiar si fabricile mari vor fi alimentate la cote de avarie.

Ministrul Energiei a cerut Guvernului masuri speciale pentru urmatoarea perioada.

Toma Petcu, min. Energiei: "Vom elabora proceduri foarte clare si bine stabilite care sa ne spuna care ce cum trebuie sa procedam plecand de la aceasta experienta nefericita pe care am avut-o in aceasta perioada si consumurile istorice care le-am avut atat la energia electrica cat si la gaze. O sa cer si eu o suplimentare a ordinii de zi cu o Hotarare de Guvern care sa vina si sa sprijine in acest sens."

Si asta in baza informatiilor Transelectrica, care a avertizat Ministerul in legatura cu "iminenta aparitiei unei situatii de criza in Sistemul Energetic National." Si asta pentru ca frigul se poate intoarce, insa o parte din resursele de energie nu mai sunt complet disponibile.

De exemplu, viscolul din sud-estul tarii le-a facut oamenilor viata un calvar, dar a ajutat sistemul energetic national.

Desi in ultima perioada ne-am obisnuit ca vantul sa ne creeze doar probleme in Dobrogea, iata ca exista si o veste buna: viscolul din ultimele zile a turat la maxim energia eoliana, astfel ca turbinele au acoperit 20 la suta din consumul de electricitate din ultimele zile.

Varful de energie eoliana a fost inregistrat pe 6 ianuarie, cand turbinele au livrat aproape 2700 de MW, o treime din energia produsa in acel moment. Parcurile eoliene au furnizat de doua ori mai multa energie decat cele doua reactoare de la Cernavoda.

Dar autoritatile se tem ca un val de frig intens, dar lipsit de vant, va duce la oprirea turbinelor eoliene. Din pacate, resursele de energie hidroelectrica nu pot suplimenta lipsa lor, pentru ca multe lacuri de acumulare au putina apa, iar debitul Dunarii a scazut masiv la Portile de Fier.

Debitul la intrarea in tara va fi de 2200 de metri cubi pe secunda in saptamana urmatoare, arata Institutul de Hidrologie, adica mult sub jumatate din media multianuala a lunii ianuarie, de 4950 de metri cubi pe secunda.

Ministrul Energiei este nemultumit si de stocurile de carbune de la Complexul Energetic Oltenia, care ar ajunge doar 4 zile. Sefii complexului au raspuns insa ca stocurile ajung pentru 10 zile, daca este luat in calcul si carbunele extras, dar inca netransportat la termocentrale.

Europa ar putea renunta la sanctiunile impotriva Rusiei. Tarile din UE care se tem ca nu trec iarna fara gaze de la Putin
Europa ar putea renunta la sanctiunile impotriva Rusiei. Tarile din UE care se tem ca nu trec iarna fara gaze de la Putin
VIDEO PROTVPLUS.RO
paramedici SMURD
Bloc evacuat la Ocna Sibiului, din cauza unei acumulări de monoxid. 3 copii, la spital
Cum au apărut preşedintele şi soţia sa la slujbă. Ţinuta purtată de Carmen Iohannis
Cod portocaliu. Incidente în ţară: 16 judeţe şi Capitala, afectate de vremea rea
Cod Portocaliu: zeci de localităţi fără curent în Timiş, incendii, copaci căzuţi pe maşini
Primarul care deszăpezeşte singur comuna pentru că nu-şi permite un angajat
Peste 350 de călători, blocaţi în trenuri din cauza codului portocaliu
viscol, zapada
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 16 decembrie. Se circulă în condiţii de iarnă
IT-iştii care au primit scrisorile lui Moş Crăciun. Ce au făcut după ce le-au citit
Întârzieri uriaşe la trenuri. Ce le dă CFR pasagerilor care aşteaptă în frig
Vârstnici bătuți și legați de 2 indivizi, în Botoșani. Poliția încă îi caută
Codul Portocaliu a făcut victime în ţară. Multe sate riscă să fie îngropate în nămeţi
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO