Romania isi cauta un "Air Force One". Tinta: Airbusul de la Tarom care poate ajunge pana la New York sau Beijing

×
Codul embed a fost copiat

Romania se pregateste sa cumpere un Air Force One pentru presedinte si premier. Comisia de achizitie ar putea sa aleaga unul dintre cele doua avioane Airbus 310 din flota Tarom.

Aeronava este de pasageri, iar dupa reconfigurare ar urma sa aiba comunicatii speciale, un loc de odihna pentru presedinte, cabina de dus, dar si un rezervor mai mare.

Romania este tot mai aproape sa cumpere un avion special pentru presedinte si premier. Exista chiar si o comisia tehnica din care fac parte ministrii transporturilor, apararii si afacerilor interne.

Surse apropiate comisiei spun ca una dintre variantele luate in calcul este un avion din flota Tarom. Este vorba de Airbus A310 din 1990, care are peste 200 de locuri si o viteza de croaziera de aproape 900 de kilometri la ora. Poate zbura la o altitudine de 11 mii de metri, iar autonomia ii permite sa ajunga de la Bucuresti la New York sau Beijing.

Dan Costescu, ministrul transporturilor presedintele Comisiei de achizitie: "Avioanele prezidentiale nu pot avioane de vanatoare, nici jumbo jet, au un anumit specific si o metoda de organizare. Practic, nu sunt prea multe de facut. nu numarul de locuri este important, ci aranjamentul, lucrarile de siguranta, lucrari de protectie de transmisiuni si cele de transport din personalul presedintelui. "

Aeronava ar urma sa aiba un spatiu de odihna pentru presedinte, dotat cu dus in cazul unor zboruri de lunga durata. Foarte importante sunt si comunicatiile speciale, prin satelit, obligatoriu securizate. In avion ar urma sa incapa 80 de persoane, iar ca sa poata ajunge la destinatii indepartate va avea un rezervor suplimentar.

Avionul de la Tarom nu este singura varianta pe care o studiaza acum comisia tehnica. Un raport complet va fi inaintat administratiei prezidentiale. Palatul Cotroceni va decide bugetul si ce aeronava i se potriveste."

Achizitia, dar si reconfigurarea aeronavei ar putea costa potrivit unor estimari cel putin 10 milioane de euro. Romania nu mai are un avion prezidential din 2010.

Pana atunci oficialii au folosit un Boeing 707, configurat VIP si cumparat de Nicolae Ceausescu. Dar, pentru ca nu mai respecta normele de zgomot si nu mai era primit pe marile aeroporturi, a fost vandut unei companii care l-a folosit la transportarea carburantilor pentru armata americana.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
De ce intarzie avioanele Tarom tot mai mult. Raportul corpului de control a scos la iveala lucruri ingrijoratoare
De ce intarzie avioanele Tarom tot mai mult. Raportul corpului de control a scos la iveala lucruri ingrijoratoare

Un raport al corpului de control al Ministerului Transporturilor scoate la iveala mai multe neajunsuri la compania nationala de aviatie.

TAROM da bilete cadou, dar isi cere scuze ca nu poate asigura ... transportul. Imaginea s-a viralizat pe internet
TAROM da bilete cadou, dar isi cere scuze ca nu poate asigura ... transportul. Imaginea s-a viralizat pe internet

Problemele de imagine pentru TAROM continua. Dupa ce a fost ironizata de sefii RyanAir pentru intarzierea cu care a ajuns Ciolos la Bruxelles, o alta gafa s-a viralizat pe internet.

Corpul de control de la Transporturi, in
Corpul de control de la Transporturi, in "vizita" la TAROM. "Nu ne mai permitem sa continuam asa"

 Corpul de control al ministrului Transporturilor se afla la TAROM, pentru a analiza, in afara de aspectele tehnice, si motivele pentru care, in ultimele zile, au fost consemnate intarzieri chiar si de 2-3 ore pentru fiecare aeronava, transmite Agerpres.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.