Romania, iresponsabila pe scara Richter. Specialistii nu exclud un nou seism ca in 77, iar efectele ar fi devastatoare
Marti se implinesc 37 de ani de la cutremurul devastator din 1977, iar scenariul se poate repeta, spun specialistii de la Institutul pentru Fizica Pamantului. Ei nu exclud varianta ca un seism de mare magnitudine sa se produca in curand.
Luni noapte, a fost inregistrat un cutremur usor in Vrancea, cat sa ne arate ca zona este activa.
Romania este una dintre cele mai active tari din Europa din punct de vedere seismic. Statisticile arata ca in Vrancea se produc pana la trei cutremure mari intr-o suta de ani, de magnitudine 7 pe scara Richter, sustine directorul stiintific al Institutului pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian.
"Au fost 3 cutremure mari in secolul 19, 1802, 1829, 1836, la interval de 40 de ani, dupa care a fost o pauza mare, o lipsa de cutremure pana la inceputul secolui 20. Apoi iar 3 cutremure mari: '40, '77, '86. Statistic vorbind, suntem intr-o perioada in care putem sa avem chiar si cutremure mari",a declarat Mircea Radulian, directorul Institutului de Fizica a Pamantului.
Statisticile NU ar trebui sa ne sperie ci sa ne responsabilizeze. In cazul producerii unui nou cutremur mare, bilantul ar putea fi tragic, mai ales in Capitala, pentru ca avem 374 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. Acestea risca sa se prabuseasca in orice moment.
"Foarte multe dintre constructii sunt mai vechi si constructiile facute la vremea respectiva unele din ele niciun standard, erau facute dupa anumite norme, dar nu antiseismice", a spus Radulian.
Estimarile arata ca doar in Bucuresti exista peste 1.000 de zone unde ar putea fi nevoie de interventia echipelor de urgenta, in cazul unui cutremur major. Din pacate, si aici stam prost. Efectivele actuale ar acoperi doar 10% dintre cazuri.
"S-a estimat ca si in Bucuresti, la 100 de blocuri cazute, fortele profesioniste s-ar epuiza: Ambulanta, SMURD-ul, Pompierii", a declarat Vasile Grososiu, presedintele Asociatiei Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta.
Ce avem de facut ? Sa consolidam blocurile cu bulina si sa atragem voluntari pe care sa ii pregatim pentru situatii de urgenta. Astazi, cativa dintre ei au simulat o astfel de interventie in capitala.
In urma cutremurului cu magnitudinea de 7,2, din martie 1977, aproape 1.600 de oameni si-au pierdut viata, peste 11.000 au fost raniti si 33.000 de cladiri, distruse.