Tehnologia care va aduce ploi în România. Cercetătorii au cultivat legume în deșert cu ajutorul ei
România investește milioane de euro pentru a aduce ploaia peste culturile care suferă tot mai tare din cauza secetei.
După ce în ultimii doi ani cercetătorii au testat avioane, baloane și generatoare care stimulează precipitațiile, oficialii au decis că este momentul să și învestească în ele.
Charlie și Bravo, două aeronave împrumutate de la bulgari, au survolat mai multe zone din țară în cadrul unui experiment care a durat doi ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Banat-Crișana de pildă, cercetătorii spun că au crescut nivelul de precipitații cu până la 14 litri pe metrul pătrat. Asta cu ajutorul tehnologiei de care dispun aceste avioane speciale care eliberează iodură de argint direct în nori.
Dan Axinte, managerul de proiect Timișoara: „Cartușele injectabile sunt montate pe două console, câte 92 de bucăți, pe burta avionului. Pe fiecare aripă a avionului avem câte o grindă pe care pot fi montate 38 de cartușe pirotehnice, care ard pe loc. Se pornesc, se apasă pe buton și se lansează câte trei cartușe odată”.
Pentru că experimentele au avut succes, autoritățile au decis să cumpere un avion pe care îl vom putea folosi începând cu luna mai.
Avionul va staționa în București însă, la nevoie, va interveni în toată țara. Autoritățile au cumpărat aeronava din Statele Unite ale Americii, la mâna a doua, de la firma care a livrat avioane și Emiratelor Arabe Unite, acolo unde, pentru că cercetătorii au reușit să stimuleze ploaia, s-au putut cultiva cartofi și alte legume și în zone cu deșert.
Gheorghe Căunei, șeful Direcției Generale Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor: „Bulgaria folosește patru avioane. Serbia, de asemenea, folosește și rachetele și aviația. Au chiar în Banatul Sârbesc trei avioane cu care acționează”.
Deși acest sistem a dat cele mai bune rezultate peste tot în lume, autoritățile de la noi au testat și variante mai ieftine. De pildă, baloanele cu heliu.
Daniel Florea, directorul Direcției Antigrindină Iași: „Avem imagine din interiorul sistemului de lansare. Această imagine ne permite să monitorizăm în timp real procesul de umflare a balonului, deschiderea acoperișului și lansarea efectivă a acestui balon”.
Au avut succes și generatoarele terestre. Planul autorităților este ca, din acest an, să cumpere cât mai multe ca să acopere acele zone în care este nevoie disperată de apă.
Ionuț Lazăr, directorul Unității de Combatere a Grindinei, Vrancea: „Iodura de argint, prin ardere, este preluată de curenții de aer și intră mai rapid în contact cu norii. În anumite zile în care nu era prognozată deloc ploaie am însămânțat continuu zona și am reușit să avem undeva la cinci litri de apă la sol”.
Apă este vitală pentru agricultură, în condițiile în care că ne așteaptă o vară toridă, iar sistemul de irigații al statului, care ar putea să ne salveze recoltele, nu face față.