Reacțiile unor cameriste venite din Asia când au fost întrebate cum se simt în România. VIDEO
Încă 100.000 de străini din afara Uniunii Europene ar urma să lucreze la noi în acest an. Criza forței de muncă se adâncește, așa că oficialii au stabilit că avem nevoie, în continuare, de lucrători din afară.
Deja sunt angajatori care au stabilit câți oameni le trebuie și pe ce posturi. Este nevoie de străini în domenii diverse, de la turism și până la agricultură.
Asmita este cameristă într-un hotel din Alba Iulia de două luni, dar s-a acomodat deja.
Asmita, angajată: „Este o țară europeană și îmi place să lucrez aici.”
Reporter: „Este dificil?”
Asmita: „Nu, pentru că am experiență și este ușor acum.”
La sfârșitul anului trecut a venit în România și Usha.
Usha Dotel, angajată: „România este o țară frumoasă, oamenii sunt prietenoși. O parte din bani îi păstrez, iar o parte îi trimit familiei mele.”
Andreea Pătruț, angajată: „Ne înțelegem foarte bine cu ei, sunt foarte muncitori.”
România are nevoie de forță de muncă
Cei care au afaceri în turism spun că este nevoie, în continuare, de forță de muncă, mai ales de personal calificat.
Cristian Bărhălescu, președinte ANAT Sud Est: „România momentan nu face față prin natalitate și pregătire cu forța de muncă. Avantajele sunt că vin oameni pregătiți, și dezavantajul este că satisfacția clientului, în momentul în care vine în România, nu este aceea extraordinară de a se întâlni cu nativi care să le ofere o experiență autentică.”
Angajați din Nepal, dar și din Etiopia și Bangladesh, lucrează și la o fermă de struți din Sebeș.
Ioan Farcașiu, reprezentant fermă: „Au grijă de struți, la abator și la furaje. Mai avem nevoie de 20 de oameni și tot din străinătate voi aduce.”
Cu alți lucrători străini își va completa echipa și un grup de firme din Vaslui.
George Safir, reprezentant grup de firme: „Avem în jur de 70 de angajați din Asia, în special din Nepal, din Sri Lanka, persoane tehnice, mecanici, electricieni. Avem programat în 2025 să vină încă 30 de persoane.”
Numărul străinilor veniți din afara Europei să lucreze la noi a crescut de la an la an.
Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, anul trecut, până la sfârșitul lunii noiembrie, am ajuns la peste 100.000 de permise de ședere temporară pentru angajare eliberate. Iar pentru 2025 ar urma să fie recrutate încă 100.000 de persoane din afara Uniunii Europene.